advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.23 0 0 9995

:-))

 

 Megint ott tartunk, ahol kezdtük: a technikai részletekben nincs vita, sőt, én is nagy örömmel csámcsogok ezeken. Igen, ha nem is a mostani képességeinkkel, de belátható időn belül lehetséges lenne szép nagy űrállomásokat telepíteni a Lagrange-pontokra, és ott kolóniákat üzemeltetni.

 De még mindig nincs meg a válasz: mi a fenének? Mi hasznunk lenne belőle? Most úgy néz ki, hogy semmi, akkor pedig ez nem fog megvalósulni.

 Amerikát felfedezték már a vikingek is, ez tény. Sőt, egyre több és egyértelműbb jele van annak, hogy ezt bizony már a rómaiak is megtették. De nem kolonializálták, mert az akkori társadalmi-gazdasági viszonyok között annak nem volt értelme.

 Körülhajózták Afrikát már az óegyiptomiak, de tudományos kísérlet értékén túl nem foglalkoztak ezzel. Akkor és ott nem volt értelme. Vannak kósza feljegyzések arról, hogy talán már ők is eljutottak Amerikáig, és Heyerdahl Ra expedíciói pedig kézzelfoghatóan bizonyították, hogy ez technikailag lehetséges is volt.

 Mégsem kolonializáltak ők sem semmit - mert akkor és ott ez nem ígért gazdasági hasznot.

 

 Ergo ha nincs belőle haszon, akkor nem foglalkozunk vele egy ponton túl. Kolumbus útja egy évezreddel később egy olyan gazdasági-társadalmi környezetben történt, amikor már tudtunk ezzel kezdeni valamit, és elindult a kolonializáció.

 Az űr betelepítéséhez is el kell jönnie ennek a pontnak - de ez jóval-jóval messzebb lesz, mint saját bolygónk távoli vidékeinek betelepítése. Gondolj arra, hogy rengeteg, felmérhetetlen sok terület van ma is a bolygón, ahol a természeti-éghajlati viszonyok miatt nem élnek, vagy alig élnek emberek - pedig élhetnének, de nem éri meg. Úszó városokat sokkal egyszerűbb lenne készíteni, mint űrállomásokat  - mégsem tesszük, nem éri meg, semmi értelme.

 Nagyon-nagyon messze van még az a pont, amikor értelme is lesz, kedvünk is lesz, és lehetőségeink is megengedik, hogy betelepítsük a naprendszert. Megkockáztatom: talán soha nem is jön el, mindig több értelme lesz a Föld viszonyait javítani, éghajlatát szabályozni stb.., mint zord és távoli űrvárosokat készíteni - amelyek pusztán önmagukért léteznek.

 Bányatelepeket esetleg el tudok képzelni. Elképzelhető, hogy a Földön ritka és értékes ásványokat egyszer majd értelmes lesz kisbolygókból kitermelni, de még ez is igen távol van. Hiába vannak a Titánon metánóceánok, azt ideszállítani aligha lesz valaha is értelme.

 

Előzmény: Törölt nick (9994)