advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.22 0 0 9981

 Nézd, én felépítettem a saját vállalkozásomat, és valóban, eleinte szörnyű volt, aztán még szörnyűbb lett, de végül beérett. :-))

 Viszont mindvégig tudtam, hogy miért csinálom - tehát volt cél, volt értelme. Űrkolóniák létrehozása Földi nemzedékek elnyomorodása árán (mert ez belátható időn belül csak így lehetséges) értelmetlen, céltalan vállalkozás. Soha nem kecsegtet semmiféle értelmes végkifejlettel, annak, hogy nyomorúságos körülmények között, felfújt kupolák klausztrofóbiás légkörében lelkileg degenerálódott emberek önfenntartó módon tengődhessenek a Marson - ez egy baromság. Minek?

 A Mars földiesítése már icipicit értelmesebbnek tűnő cél lenne, csak sajnos nem kivitelezhető, elvileg évezredek alatt éppen elviselhetővé lehetne tenni az egyenlítői területeket, de ennél több azzal a naptávolsággal soha nem futná ki - kellemes soha nem lenne. Pár nagytüdejű eszkimó vagy magashegyi indián nyakig beöltözve elszívózhatna ott, de minek? És ez is nagyjából a Föld teljes erőforráskészletét tíz-húsz ezer évre lekötné (nincs is ennyi ideje emberi civilizáció). Minek?

 Célokat kellene lefektetni, és jelen pillanatban a világűr kutatásának leginkább tudományos céljai vannak. Üzletiek inkább csak a Földi élethez direktben kapcsolódóan, távközlési, meteorológiai, erőforráskutató műholdak. Egy Hold-expedíciónak már csak nagy tudományos értéke lehet, üzleti nem, és évszázadokig nem is lesz.

 

 Egyszóval az általad leírtak műszakilag talán nem képtelenségek, de értelmük egyszerűen nincsen, márpedig az emberiség erőforrásait nem fogja ostobaságokra pazarolni. Nézd meg magát az űrkutatást: a hidegháború lecsengésével, a presztízsjellegű űrhajsza végeztével leült a fenekére, és sajnos fel sem képes állni. Óriási pénzekbe kerül, amelyeknek máshol is lenne haszna, és nehezen tud ezzel szembeállítható eredményt produkálni. Pedig fontos, különösen tudományosan.
A Voyager program, és a mostani külső bolygókat kutató szondák eredményeit illetően például lelkesedésemet nem is tudom szavakba önteni. De nyilvánvaló, hogy a naprendszer külső területeinek kutatása egyértelműen az egész században űrszondák feladata lesz, az ember ott csak zavaró tényező.

 

Előzmény: Törölt nick (9979)