padisah Creative Commons License 2006.10.21 0 0 9941

A világűr szerepe kettős lehet. Az egyik a Föld körül keringő automata űrgyár, amihez nem kell levegő, víz, nincs szemét környezetszennyezés etc. olcsó az energia (napból). Onnan leszállítani valamit a Föld felszínére a föld minden pontjára ugyanannyiba kerül, vagyis a kvázi "szállítási költség" minimális. Vagy legalábbis teljesen más mint a idáig volt.

 

Nyilván minél kisebb tömegű az áru az értékéhez képest annál jobban megéri ott gyártani. Pl. processzor. Valószínű hogy mosóport pl. nem érdemes így gyártani.

 

A másik lehetőség az űripar előtt, az az uránbányászat. Erről korábban már írtam, ha szaporítóreaktorok nélküli atomtechnológiáról beszélünk, akkor bizony a Föld készletei végesek. A világűrben viszont , akár a holdon valszeg rengeteg urán van, és a finomított, 235-re leszelektált urán értéke már elég nagy ahoz hogy megérje kimászni érte a gravitációs kútból. Ilyenkor persze újra kell számolni a folyamat EROI-ját, hiszen a lehozott uránól kinyerhető energia / amibe a gravitációs kútból való kiemelése kerül lehet hogy kisebb egynél...

 

A harmadik variáció ami eszembe jutott, az a hafniumhoz kötődik. Olvastam valahol, hogy az amcsik olyar predator robotrepülőgépeket fejlesztettek, amit egy hafnium izotóp bomlása látott el energiával. Ez egy olyan anyag, ami gammasugárzás hatására elbomlik és a befektetett energia sokszorosát sugározza vissza. Alighanem alapból is radioaktív, de csak enyhén, a sok energiát akkor adja le ha gamma sugarakkal bombázzák. Az ötlet lényege az, hogy Föld körül keringő naperőművekben gyorsítóval valami ehez hasonló anyagot állítanak elő, amit aztán le lehet szállítani a földre és arra alkalmas erőművekben "elégetni". Ideális esetben egy zárt nukleáris folyamatot lehet felépíteni, amiben a földön kimerült anyagot az űrben újra fel lehet tölteni, a dolog mozgatási energiaigénye pedig a nagy energiasűrűség miatt relatíve kicsi.

 

A gravitációs kút problémájának egy alternatív megoldása lenne, ha vissza tudnánk nyerni az energiát ereszkedéskor. Űrlift esetében ez tök nyilvánvalóan működik... De talán lehetne olyan repülőgépet is csinálni amelyik ereszkedéskor "feltölti magát".

 

 

 

Előzmény: lcoder (9940)