nájckingdom Creative Commons License 2006.10.20 0 0 9934
"Ma is kereszteseknek titulálják az amcsikat az arabok ha nagyon ki akarják fejezni az irántuk érzett gyûlöletüket."

Ez nem egyedülálló. A propaganda mindig a történelmi hozott anyagból dolgozik.
Pl. Lengyelországban Sienkiewicz nagysikerű regénye nyomán, (amit nem is titkoltan az ifjúság hazafias, azon belül németellenes nevelésének céljából írt, még a függetlenség visszaszerzése előtt), a németeket szokássá vált főleg potenciális területrabló céljaikra utalva "kereszteslovagok"-nak nevezni. Az 50-es-60-as években a kommunista lengyel pártsajtó politikai karikatúráin az NSZK jobboldali politikusait, vagy az elüldözöttek szövetsége vezetőit nemegyszer ábrázolták középkori kereszteslovagként, ami a gyűlöletkeltés bevett eszköze volt.
Nem kell ragozni, hogy ez a propagandakép nagyon kis kapcsolatot tartott a történelmi valósággal az egykori keresztes lovagrend ügyében, a sztorit Sienkiewicz is alaposan elferdítette saját magasabb céljaira.

Ehhez képest a szentföldi keresztesek barbár tetteiről a muzulmán és zsidó lakosság ellen még a saját kultúrkörünk könyvei, filmjei is rendesen beszámolnak. Mért rajonganának értük az egykori áldozatok utódai? Ettől még a propaganda persze propaganda, Bush nem "keresztes", és a neokonok zöme mégcsak nem is keresztény... (nem akarok nagyon off lenni)
Előzmény: lcoder (9933)