nájckingdom Creative Commons License 2006.10.20 0 0 9925
írtam a diplomáciát. Ha kilépünk a kárpát-medencei keretből, ahol a képlet számunkra reménytelen, még a megkisebbedett Kisantanttal is (azért a csehek, szlovének, horvátok máris nincsenek benne, sút utóbbiak potenciális szövetségesek a szerbek ellen), máris érdekellentétek és -közösségek szövevényét találjuk, amivel már lehet valamit kezdeni. A románoknak, szerbeknek megvannak a maguk ellenségei, a szlovákoknál a csehek semlegességé biztosítandó (esélyes, nem fognak másért vérezni, nem olyan fajták), a lengyeleknél is max. jóindulatú semlegesség elérésére látok esélyt, esetleg a szlovákokra való nyomásgyakorlást is lehetne tőlük kérni, de ahhoz szorosabb barátsági politika kell velük. És a döntő az oroszoknál elérhető pozíciónk, van -e valami adunk, amivel elérhetnénk, hogy a medve a mi javunkra döntőbíráskodjon, amíg meg nem döglik? A románok Moldáviában elvileg ingerlik a medvét, de ez alaposabb elemzést igényel A szerbbarátságuk tény, itt nem lehet nagyon feszegetni a húrt, de Moszkvának is sokféle érdeket kell megfontolnia.

2. A birodalmak terjeszkedésének megvan a maga logikája és logisztikai háttere. Egy határon túl a távoli terület ellenőrzése többe kerül, mint a haszna. Ezért vonultak ki az oroszok, ezért zsugorodott annyi birodalom (Róma, török, stb), még olyanok is, amik amúgy megmaradtak. Nem látom be, mit hozna az oroszoknak a megszállásunk, amikor a fent vázolt okból (a térség egyetlen nagy energiaellátója) jóval olcsóbban, kényelmesebben, elegánsabban kézbentarthatja a térséget, megoszthat és uralkodhat. Döntőbíráskodhat.

3. A muzulmánok nem közvetlen szomszédaink, vendégmunkások nálunk nincsenek. Akkor már sokkal nagyobbb veszélyforrás a cigányok. Nem kell belépni a schengeni övezetbe, mert akkor valóban gyorsan átjöhetnek hozzánk is a már európai muzulmánok. Az EU amúgy is életképtelen. Az ideológiát teljesen eltúlozzák, valójában agazdasági-túlszaporodási ok miatt keres a tömeg valami kézenfekvő ideológiát, amit hangoztatva levezetheti feszültségeit, vagy éppen csatornába terelheti. Magától értetődő, hogy a számukra kudarcos modernizáció ellenében ez a tradíció, az Iszlám. De lehetne más is. A lényeg, hogy nem a kukorékolástól van a hajnal, hanem fordítva. Ha a muzulmánok jómódban éldegélnének otthon, iszlámhitük és bármilyen ideológiájuk teljesen veszélytelen lenne ránk. Naponta leborulnának Mekka felé és annyi, nem fenyegetnének senkit. Ma egy felszaporodott dühös sáskahad, ha keresztények lennének, akkor is épp így viselkednének most, mert nem maradt nekik más kiút. De a lényeg, hogy elég messze vannak.
Előzmény: lcoder (9922)