Törölt nick Creative Commons License 2006.10.19 0 0 141

a szántók attól áznak fel hogy 2-3 naponként zuhogott az eső[...]

a ruméliaiak kb. 12-13 kezdett leereszkedni a terszról, ami csúszott minta a bagolyszar, és nem votl túl magas, tán 10 méter, de meredeken ereszkedett

 

A szultani naplo szerint, a csata napjan, mar ot napja nem esett. Augusztus 29-en, az ot napos szaradas, tokeletesen szaraz talajt kellett eredmenyezzen. Ezert, nem csuszhatott a talaj, a lejtos szakaszokon sem. A terasz szele egyaltalan nem ereszkedik meredeken. Nagyon kenyelmesen jarhato tereplepcsorol van szo. A le-fol lovaglas is tokeletesen megoldhatonak latszik rajta, foleg, szaraz idoben.

 

a magyar jobbszárnyal szemben álltak fel a rumíak, vagyis a töröknek az a balszárny

természesetesen a terasz túlsó oldalán leereszkedve a "sík" terület felét fogalták el, beszámítva ebbe a rúmiak jobbjára, vagyis a magyar középpel szembe kerülő tüzérséget és janicsárokat

 

A tereplepcso aljatol, a magyarok talan egy-masfel kilometerre alhattak, ha agyuikat lotavolban akartak tudni a tereplepcsohoz kepest. Ha ezen a reszen kezdi meg az eloved felvonultatasat es a taborverest a rumeliai hadtest, akkor legfeljebb nehany szaz meterre allnak a magyaroktol, ami valoszinutlenul veszes kozelseget jelent. Gyakorlatilag, a magyarok "szajaban" vernenek tabort. Ketlem, hogy ezt megengedhettek volna maguknak, vagy a magyarok nekik.

 

Brodarics nem sokat ér, de pl.Burgió és mások is beszéltek zsoldosokkal akik elmondták amit láttak

 

Bocsass meg nekem, de az elsokezbol kapott informaciot, jomagam tobbre ertekelem, mint a masodkezbol irottat. Brodarics nagyon sok mindenrol, nagyon nagy precizitassal tajekoztat, es igen pontos informaciokkal biro, ha nem a legpontosabban beszamolo szemtanuja az esemenyeknek. Semmi okat nem latom, hogy figyelmen kivul hagyjam beszamolojat a csatarol.

De, miert is latod erdemesnek azt allitani, hogy nem sokat er?

 

csak 5 óra körül kezdődik a harc a balszárnyunk ellenében,

 

Milyen konkret informaciokkal birsz a magyar balszarny rohamanak kezdesi idopontjarol, az anatoliaiak leereszkedeserol, illetve annak mikorisagarol?

 

és ekkor még ott van a közép gyalogsága is

 

Hol van ez a "kozep gyalogsaga"??? Ez szamomra rejtely, egy "fantomsereg", amit meg senki nem tisztazott, honnan kerult a csataba es kik is harcoltak ebben a "kozepben"?

 

addig a többit nem lehet űldözni amíg ezek ott vannak

 

A "fantomok"? :)

 

úgyhogy a csata legkorábban 6 körül jutott abba a fázisba hogy a balszárnyunk is visszavonult

 

Oke. A csatanak vege. De este hatkor, augusztusban a sotetedes meg sehol nincs. Verofenyesen ragyog a nap! Ezt a sotet miatti uldezesakadalyoztatas ellenvelemenyekent irom.

 

egyébként mire a csatához értek, a felázott talajon napi menetnek megfelelő távolságot már megtettek, vagyis attólis eleve fáradtak voltak már

és akkor még kellett harcolni is...

 

Ot nap szaradas utan, nem hiszem, hogy felazott talajon meneteltek. Faradtak lehettek persze, mert fel nap volt, mire a csataterre ertek, de ez nem ejtette kulonosen ketsegbe a torokoket sem. A szultani naplo szerint, "lassan-lassan, majd megallva, majd menetelve" haladtak. Katonak voltak, akiket harcra, harcban edzettek. Velemenyem szerint, nem beszelhetunk olyan merteku faradtsagrol, ami a harckeszseguket ketsegesse tette volna.

 

na meg azért menetelt ez a sereg már egypár kilométert nem?

anatóliából, Drinápolyból és Konstantinápolyból

 

Na jo! Ez olyan, mintha azt mondanam, hogy ma faradtabb vagyok mint tegnap, mert lassuk be, 10 eve dolgozom mar. A koztes pihenociklusokrol, az alvasrol meg elfeledkezunk. :) Azonkivul, ne felejtsuk el, hogy a magyarok is oda-mentek, sokan a csata hajnalan, reggelen csatlakoztak a magyar sereghez, megis, egy egesz napot a tuzo Napon vegigallva, elsopro rohamot tudtak "prezentalni".

 

aligha lettek valami frissek

és a nem is adtak parancsot az üldözésre, sőt az volt utasítás hogy mindenki maradjon ott ahol van ,és fegyverben várják a reggelt

 

Velemenyem szerint, az ovatossag volt, ami az uldozest megakadalyozta, mivel ebren toltottek az ejszakat. Ha teljesen elcsigazottak es kimerultek, lefekudhettek volna aludni. Inkabb nem hittek el, hogy a kiralyi fosereg legyozese ilyen "konnyu eset". Feltek es cselre gyanakodtak. Ezert nem uldoztek.

Előzmény: miszega (139)