oskeresztyen Creative Commons License 2006.10.19 0 0 4

AZ OSTYA: MEGLÁTTAM A JÉZUS KRISZTUST!

Beszamolok a katolikus liturgiaban tapasztalt csodalatos, termeszetfelettinek nevezett - valojaban termeszetes - Elmenyemrol, amelyet a Jezus Krisztustol Eltem meg.

En nem vagyok katolikus, de egyetlen egyhazhoz sem tartozom; Maria- és a szentek tiszteletét és a hozzajuk valo fohaszkodast nem cselekszem. Igen erosen antikatolikus voltam, amikor az alabbi eset Tortént velem Romaban.

Azt elotte el kell mondanom, hogy az alabbi Elmenyemet megelozoen egy katolikus pappal beszélgettem, aki latva szamos tekintetben valo ellenallasomat, varva a tovabbi vitat reszemrol, kozolte, hogy volt, hogy ostyakat mutattak be a hivonek, mondja meg, melyik van megszentelve. Az illeto ramutatott, és:

tényleg az az osztya volt megszentelve.

Amikor megkérdeztek tole, honnan tudta, azt felelte: "Mert az vilagitott."

Igen, valaszoltam eme papnak, tudom, hogy Atyank gyakran igy Emel Ki targyakat, szavakat a kornyezetbol, hogy azok ugy Vilagitanak, amelyet nem lehet leirni sehogyan sem. Nekem is szokott - mondottam - idonként Mennyei Atyam ekként Kinyilatkoztatni. Az ember szemmel latja, de mégsem szemmel. Van, hogy Tudasokat is Kap hozza, amelyek leggyakrabban abban allnak, hogy Tudja az ember: a Jézus Krisztus Szol, illetve a Mindenhato Szol vagy Figyelmeztet, illetoleg - ez is megtortent velem Magyarorszagon - konyveket Kinal a figyelmembe, illetve mas konyveket nem ajanl. Errol is szolok.

Roma varosaban a Prossede templomban voltam, igen gyenge Lelki allapotban es roppant lustan. Egy igen nagyon idos pap tartott szentmisét kis létszamu embereknek, roppant élettelen, Szent Lelket es ahitatot sehogyan sem araszto hangon. Ezen morfondiroztam, mennyire gyengén tartja a szentmisét, amikor felemelte az ostyat.

Mint a villam hasitott belém életemben eloszor:
nemhogy Vilagitani Lattam az ostyat, hanem Meglattam Benne a Jézus Krisztust!

Az almatagsagom pillanatok alatt eltunt, a pulzusom pedig felgyorsult. Nagyon vidam lettem, hogy a Baratom, Jézus igy Megmutatta Magat nekem most eloszor. (Azota tobbszor megtortént, hogy az ostyaban Megmutatkozott.) Azelott semmilyen modon nem tapasztaltam Ilyet, és nem is foglalkoztam a dologgal, mert megszoktam: lehetek nyugodtan teljesen onallotlan, nem kell beleokoskodnom semmibe, Atyam ugyis Elmondja, amit Helyesnek Lat Elmondani. Azaz korabban sem és azota sem imadkoztam szinte soha azert, hogy valami Mennyei Jelet Mutasson, Élo Kinyilatkoztatast Adjon.

Az a katolikus pap, akirol elotte szoltam, akivel a vitat folytattam, azt is megkérdezte korabban, ugyan mondjam meg, hogy az ostyaban megjelenik-e a Krisztus ténylegesen, az ostya tényleg Krisztus testévé valik-e vagy sem. Nem akarta megérteni, nem értette meg, amikor azt feleltem: nem érdekel ez a kérdés - a protestansok is sokat vitatkoztak ezen Luther idejében, meg azota is -, engem nem érdekel, majd Atyam Elmondja, ha El Akarja Mondani, és Nem Mondja El, ha Nem Akarja. Ennyire kozel alltam Mennyei JoAtyankhoz; igy megbiztam Benne.

Keresztyenkent - Palhoz hasonloan - azzal szeretek "dicsekedni", amit Jézus Mond El nekem, és buszke vagyok Jézusra, hogy nem kenyszerulok teologiai vitakra, azaz nem az Evangelium szovegén vitatkozom, hanem a homalyosabb részekrol is Kapok idonkent Élo Kinyilatkoztatast, amely minden leirt szonal és vitanal ékesebb. A Kinyilatkoztatas, Isten Élo Szava tobb, mint barmiféle emberi logika es okoskodas. Lehet, bunom, de ezért nézem le a teologiat is, amely szot ("teologia") nem is szeretem, s ha hallom is, szuntelen olyan emlékek villanak be, akik elismert teologusok voltak, ugyanakkor irasaik kozott olyan nagy a doglott, Lelkileg, azaz az Élo Hitet tekintve a halott szoaradat, amire az ember lelkébe - nem a leirtak tartalma, hanem a Mennyei Aldas hianya miatt - elarad a sotét, fekete, hideg borzalom. Hasonlot abban az idoben, amikor nagyon Kozel Éltem Istenhez Obenne a Krisztus Jézusban, olyankor tapasztaltam, ha vilagi konyvek sorait olvastam, ha elismert keresztyének vilagias tartalmaktol - vilagi muvészetekrol vagy politikatol - hemzsego konyvei akadtak a kezembe, illetoleg ha olyan filmbe néztem bele, amiben nem volt benne Isten Lelke; tehat halott muvek, élettelen mualkotasok, amelyek a Mindenhato Tamogatasa és Lelki Ereje, valamint Orok Bolcsessége nélkul készultek. Kulon emlékem van egy borzalomhalalfejfilmrol, amely az Europai Uniot hivatott méltatni az Emberi Faj érdekeivel szemben. Hadd irjam le még egyszer: egy ébenfekete borzalomhalalfejfilm volt. Nem élettelen volt, hanem a rettenetes sotétség és maga a borzalom aradt belole. Van egyébként egy magyar élpolitikus, Akirol hasonlo, ha nem is ennyire eros feketeséget, hideg és metszo sotétséget tapasztalok anélkul, hogy akarcsak egy szot is hallanék Felole.

Tehat buszke vagyok Jézus Kinyilatkoztatasaira, mert Azok a kezdetektol, miota keresztyen lettem - 2004 ota - a Szentirast Tamasztjak ala. Sokszor megesik, hogy "nem szukséges", hogy vitak és logika alapjan érveljek a Bibliarol, mert Megkaptam szamos Dolgot Kinyilatkoztatasban, és aztan lattam meg vagy jutott eszembe, hogy Ez és Ez Igazolt a Szentirasbol, azaz Abban már Leiratott.

tehat innentol nekem mondhat barki, barmit arrol, hogy az ostya az ostya marad vagy sem, avagy vitatkozhat arrol tovabbra is - protestansok is egymas kozott -, hogy miként van jelen a Krisztus a paszkaban vagy miként nem, mert ez engem most sem érdekel:

Istentol tudom - orok hála és dicsoseg legyen Neki ezért -, hogy az ostya Krisztus teste (corpo di Cristo, avagy corpus Cristi: igy mondjak Romaban a katolikus miséken). Tenyleg Krisztus teste, amit Lattam. Tenyleg Krisztus van az ostyaban. Aki Azt magahoz veszi, tenyleg Krisztus Testét eszi.

Most eszembe jut:
"Mert az én testem étel, es az vérem ital."
- Mondja Krisztus, a Megvalto, az Egyeduli Ut az orokké fennmarado Eletbe.

Hogy ne legyek hosszu, elmondom a Lutherrel es Kalvinnal kapcsolatos Megszolittatasomat is, de egy masik hozzaszolasban. Azert teszem ezt, hogy egyuttal igazoljam, nem a katolikus egyhaz az igaz vallas - ahogyan a fent emlitett katolikus pap állitotta, akivel vitaba elegyedtem -, mert Mennyei Atyánk Számára egyarant gyermeke mind katolikus, mind protestans, ha az O Akaratát cselekszi, és nem fogyasztja az ostya mellé teszem azt az allami-, vilagi, politikai, egyhazi uldozésekben kiontott keresztyének es gyilkosok vérét, mert ez esetben Krisztus Teste a szentmisén nem menti meg ot az orok kárhozattol.

Ahogyan a Jézus Krisztus Tanitja az Evangeliumban: mi mind Istentol tanittattok vagyunk.

Tisztelettel Molnar Ferenc Romabol, Italiabol.
Aldas és békesség.

Barmi probléma, kérdés vagy panasz, otlet vagy kivansag esetén irjatok a cimemre:

lasersd@freemail.hu