nájckingdom Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9881
Ha már kialakult a közegészségügy kilátásait érintő szál a vitában: kedvenc Fődruidám, John Greer tovább elemzi a témát blogja legfrissebb bejegyzésében. Mint mindig, nagyon figyelemreméltó.

Public Health: Slow Motion Disaster (Közegészségügy: a lassú katasztrófa)

Kedvcsinálónak csak két bekezdés, a második vígasztaló, hogy a modern vívmányok összeomlása jót is hozhat!

"Az elkerülhetetlen következmény a 18. és 19. századi egészségügyi viszonyok visszatérése, amikor a halálos járványok mindennaposak voltak, megszokott volt a gyermekhalandóság és a legtöbb ember fertőzéses betegségtől való elhalálozásra számíthatott a legtöbb mai halotti bizonyítványban "a halál oka" rovatban szereplő krónikus állapotok helyett. Adjuk hozzá a rohamosan növekvő alkohol és drogfogyasztást, erőszakot és rosszultápláltságot, amelyek mind elkerülhetetlen következményei a súlyos gazdasági hanyatlásnak, és olyan helyzetet látunk, amelyben a bolygó lakosainak száma rohamosan csökkenni kezd. Az orosz statisztika, ahol a Szovjetunió összeomlása után hasonló események zajlottak, azt sugallják, hogy a népesség kevesebb, mint egy évszázad alatt megfeleződhet. Ehhez nem szükségesek tömeges járványok, vagy hasonlók, ehhez elég, ha az összes fenti ok miatt a halálozási ráta jóval meghaladja a születési rátát, ez pedig bizonyosan így lesz a mi esetünkben is, amint megkezdődik az ipartalanodás kora.

A modern gyógyászat szerepe ebben az átalakulásban komplex. Főleg Amerikában, de nemcsak ott, a gazdasági erők rég átalakították az orvostudomány elméleti győzelmeit a való világ vereségeivé. Az Egyesült Államokban jóval több, mint egy évtized óta az egészségügyi ellátás a vezető halálok. Ha összeadjuk az éves áldozatszámot az iatrogenic (orvos által okozott) betegségek, nosocomial (kórház által közvetített) fertőzések, gyógyszer-mellékhatások és kölcsönhatások, veszélyes, de erősen reklámozott önkéntes sebészeti beavatkozások, mint pl. gyomorlekötés és az egyszerű műhibák eseteiben, az eredmény jóval meghaladja a szívbetegségek, rák, vagy bármi egyéb által okozott éves emberveszteséget. Amint a gazdasági hanyatlás a legtöbb ember számára elérhetetlenné teszi a "fősodratú" egészségügyi ellátást, ennek megfelelően fog lecsökkenni az ettől származó halálozási ráta, és ez, legalábbis az iparosodott világban egy időre enyhhítheti a fentebb tárgyalt tényezők hatását."