nájckingdom Creative Commons License 2006.10.19 0 0 9880
"Ma bármelyik fapados hajléktalanszálló százszor jobb körülményeket biztosít, mint amit a középkorban a királyok elérhettek, meg is mekkentek max. 30-35 évesen annak rendje-módja szerint."

Nincs a kezem ügyében a "Magyarország királyai és királynői", de rémlik, hogy pl. Luxemburgi Zsigmond 40 évig ült a trónon. Legalább 20 volt, amikor megkoronázták. Mátyást kb. 50 évesen úgy kellett megmérgezni, magától nem akart elmenni...
IV. Béla megérte, hogy már felnőtt fiával, V. István kisebbik királlyal háborúzhasson. (Le is győzte.)
Ha valakit érdekel, csinálhatna egy statisztikát. Ifjan elhalt királyaink közül nemegy erőszakos halált halt, csata, merénylet, stb. (összeomló trón, méreg, stb)
Csak így kapásból nem is olyan szörnyű a kép. A középkorban a városok higiéniai helyzete volt katasztrofális, népességüket csak az állandó bevándorlás tarthatta fent vidékről. Járvány idején aki tehette, falura menekült. Magyarországot az urbanizáltság alacsony foka is megkímélte a nyugat-európaiakhoz hasonló súlyosságú járványoktól. Még egy ösztönző az urbanizációs trend általam előrejelzett-javasolt visszafordításához. Képzeljük el, mivel jár, ha a népegészségügy nagymérvű hanyatlása és tömeges elnyomorodás mellett megmaradnak a mai nagyvárosaink, pl. panel lakótelepeink? (most eltekintve ezek élelmezhetetlenségétől) A járványok rövid úton megolgűdanák a probléma jelentős részét. De ez nem kívánatos, jobb lenne elébe menni. "Bontsd a panelt, ahol éred, ezzel is a bőröd mented!"
Előzmény: Törölt nick (9875)