(budai-)H.G. Creative Commons License 2006.10.19 0 0 26

Léteznek, csak az ügyintézés kissé nehézkes. Nekem az elmúlt években a II. osztályú sportolói minősítés szokott összejönni, aminek a díjazása egy A5-ös oklevél és egy kerek fémjelvény. A minősítéshez létezik egy ún. "Egyéni pontgyűjtő adatlap", amely legutóbb szerintem akkor került kiadásra, amikor utoljára volt külön MSTSZ versenynaptár, annak a mellékleteként.

 

Röviden összefoglalva, a naptári évben megrendezett teljesítménytúra-versenyeken kell az I. osztályú minősítéshez 110, a II. osztályúhoz 75, a III. osztályúhoz 40, a IV. osztályú minősítéshez 25 pontot elérni. Kérdéses azonban, hogy ehhez a régi, vagy az új pontozási táblázatot kell figyelembe venni.

 

A régi táblázat egységes volt, és a túrák képzett távját (távolság km-ben + szintemelkedés 100 m-ben kifejezett értékeinek összege), valamint a túrázó sebességét kellett figyelembe venni. Ez alapján a táblázat oszlopaiba a képzett táv-osztályok határai kerültek (5 km-ént), míg a táblázat soraiba a sebességhatárok. A régi táblázat 5 sort tartalmazott v = [4,0...4,5), [4,5...5,0), [5,0...5,5), [5,5...6,0), 6,0 km/h-tól felfelé. A Nemzeti Bajnokság esetében módosítva lettek ezek a sebességosztályok, a gyalogos / turista / gyermek kategóriákban le lett a felső sor el lett törölve, vagyis az 5,5 km/h sebességtől felfelé elérhető pontszám lett az adott túrán elérhető maximális pontszám, míg a terepfutók számára újabb sorokat hoztak létre 8,0 km/h-s felső sebességhatárig.

 

A minősítésre vonatkozóan azonban nem történt meg egyértelműen a táblázat hivatalos módosítása, mivel ha az 5,5 km/h-s sebességre vonatkozó pontértékeket tekintjük maximálisnak (amelyek alacsonyabbak, mint a korábban 6 km/h-val elérhető pontértékek voltak), akkor az egyes minősítési osztályokban elérendő pontszámokat is ennek megfelelően módosítani kellett volna.

Előzmény: efemm (21)