rev251 Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9859
A nagyüzemben a melósok serege csak bérrabszolga

"Engels-i tévedés..." Nagyüzeme válogatja.
1. Tudomásul kell venni, hogy bizonyos dolgokat gyakorlatilag CSAK nagyüzemben állíthatsz elő, pl. golyóscsapágy, de akár a tranzisztor. (Nem érné egyébként meg, az 1000-10.000 szeres árak miatt, és a paraméterek is szórnának)
2. Bizonyos tudások csak nagy szervezetben maradnak meg. Tipikusan azok, amelyeket 1-2 ember nem foghat át. Bizonyos gyártástechnológiák, infrastruktúra/hálózat-üzmeltetések például

3. Az emberek egy része JÓ KÖZELÍTÉSSEL "robot". Pontosan annyit tesz, amennyit muszáj. Ezek nem lesznek mesteremberek/vállakozók/gazdálkodók/tudós-mérnökök.

A szociológia nagy kérdése (kéne hogy legyen), hogy mekkora ezek aránya, ill. oktatással/nevelési-társadalmi környezettel ez mennyit változik. Ha ezt tudnánk, tudnánk, hogy mennyi nagyüzem kell, ill. hogy mennyi konjunktúrális mozgás "fér bele". (Éljen a népgazdasági tervezés!...)

Összegezve: nem lehet stabil a tiszta kisüzem-állapot, tehát bekövetkezése nagyon átmeneti lesz, mondjuk 10 év, ha egyáltalán lehet határokat vonni. Ui. a nagyüzem nemcsak eszmei-ideológiai, hanem KATONAI fölényt is jelent.
Előzmény: nájckingdom (9837)