Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 138

Ismet koszonom a kiegeszito informaciokat. Reagalnek is nehany szoban.

 

a török csapatok, éppúgy mint a magyarok tudták hogy szemben a teljes ellenséges sereg áll

 

Attol fugg, mit ertunk "teljes ellenseges seregen". Ugy gondolom, a torokok tisztaban voltak azzal, hogy Magyarorszagon, a mohacsi-sikon allo seregen kivul, tobb, jelentos letszamu csapat is mozgasban van a fosereg fele. Tobbek kozt, ezert is siettettek a csatat, hogy a leheto legkisebb letszamu fosereggel utkozhessenek meg. Ha a torok "teljes ellensegen", a kozeledo torok hadsereg teljes letszamat ertjuk is, tudhato, hogy a Rumeliaiak a tuzersegi megerositessel elorekuldettek, es a tobbi hadtest beerkezeseig, "szabad kezet" kaptak a magyarokkal szemben. Errol, a magyar felderitesnek is lehetett informacioja. A menetbol felfejlodes folyamata, vagyis, hogy az oszlopban menetelo sereg, csak a csataterre erkezeskor fejlodik harcrendbe, szinten batorithatta azt a velemenyt, hogy a torokoket, az elso csapatok feltunesekor kell haladektalanul megtamadni.

 

Tomori azért támadhatott, mert a terep lehetetlenné tette a török sereg rendes harcrendjének felállítását

 

Hogyan tette lehetove, es milyen terep a "rendes harcrend felallitasat", es milyen a "rendes harcrend"?

 

a ruméliaiak egyáltalán nem ocsúdtak fel, hanem megfutamodtak

 

Persze, megfutottak. De hol zarja ki ez a kesobbi felocsudast? Az irasomban, nyilvan nem a roham kapasbol visszaveresebol felocsudo rumeliaiakrol irtam, hanem a megfutamodasbol felocsudorol! Az agysancon felakado magyar roham, tokeletes lehetoseget biztosithatott a felocsudasra es ujrarendezodesre. A Rumeliai Hadtest parancsnokat, ha jol emlekszem a forrasokra, meltatta is a szultan a csata utan, amit egy totalis vereseget szenvedett parancsnok eseteben nehezen tartok indokoltnak, meg ha kegyelt is az illeto.

 

Tomoriék tudták, hiszen hetek óta harcoltak már hogy szembe ott a teljes török sereg,

 

Azt, hogy valahol ott van, tudtak, de nem lattak, epp melyik hadtest, hol van? Amit tudhattak, hogy a rumeliaiak elobb lesznek ott valamivel, mint a tobbi hadtest.

 

csak a király környezete amikor a rúmiak táborozását meglátták szintén pihenéshez készülődtek

 

Kik lattak meg a torok taborozast, hol, es hogyan?

 

a magyarok semmiféle magaslatot nem támadtak, ezt honnan vetted??

 

Pl. te is irod a 135-os hozzaszolasodban: "szántóföldekről érkező Ruméliaiak leereszkedve a fennsíkról látták". Vagy a fennsik, nem szamit magaslatnak?

 

hmm, megtalálták-e azóta a tömegsírokat??

 

Ha olvasod a Mohacs emlekezetet, abban szolnak az eddig megtalalt tomegsirok feltarasairol is. Legalabbis az en kiadasomban, igen.

Előzmény: miszega (136)