surányi pál Creative Commons License 2006.10.18 0 0 60

Ki a 116-ik??

Index - Tech - Közelebb az autizmus rejtélyéhez
http://index.hu/tech/ihirek/?main:2006.10.16.&284180
október 16. hétfő 20:38
[MTI]
A agykéreg bizonyos részein a sejtek nem kommunikálnak megfelelően az autistáknál - jelentették be amerikai kutatók. EEG-felvételeket elemezve a Washington Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy az autistáknál az agysejtek kommunikációs mintázata eltér a normálistól - olvasható a BBC News honlapján.
A tudósok 36 EEG-t - az agyi idegsejtek aktivitását mérő elektroenkefalogramot - elemeztek, köztük 18 autistáét, és úgy találták, hogy az autizmusban szenvedők agykéregében bizonyos sejtek túl sok kapcsolatot létesítetnek egymással, míg mások túl keveset, vagyis az autistáknál eltérések mutatkoztak az egészséges vizsgáltakhoz képest az agysejtek koordinált tevékenységében. Dr. Michael Murias kutatásvezető azt mondta, hogy a felfedezés révén remélhetőleg az eddiginél korábban kimutathatóvá válik az autizmus.

Richard Mills, a Nemzeti Autizmus Társaság kutatási részelgének vezetője viszont kijelentette: "Ma már nagyon sokat tudnak a kutatók az autizmussal járó agyi eltérésekről, azonban ezekkel az ismeretekkel nem mindig lehet közvetlen kapcsolatba hozni gyógyítási, kezelési eljárásokat."

Az autizmus fejlődési zavar, különböző mértékben minden 116. gyermeket érint. Elsősorban három területen okoz jellegzetes tüneteket: a kommunikációban, a társas kapcsolatokban és a viselkedésszervezésben. Az autizmus típusos esete akkor áll fenn, ha e három terület sérülése egyértelműen azonosítható, és a tünetek hároméves kor előtt jelentkeznek.