malócz Creative Commons License 2006.10.18 0 0 9854

Napenergiával az Atlanti óceánon át
2006. október 18. 11:46

Bázelből útnak indult a Sun21 kizárólag napenergiával hajtott motoros katamarán, hogy néhány hét alatt New Yorkba érjen. Ez az első eset, hogy egy olyan hajóval kísérlik meg az átkelést az Atlanti óceánon, amely nem visz magával egy csepp üzemanyagot sem, és kizárólag a nap ereje hajtja az elektromos motorokat. A Die Welt című német lap online kiadásában beszámolt arról, hogy a projekt vezetője, Martin Vosseler svájci orvos úgy véli: a Sun21-nek be kell bizonyítania, hogy a Föld környezetének és klímájának védelme a létező legfontosabb feladatok egyike az emberek számára. A hajó maga 14 méter hosszú, kb. 6 méter széles katamarán, vagyis két törzse van.

A két úszó test között szerelték fel a 60 négyzetméteres tetőt, amely napelemekből áll, és amely ellátja energiával a két motort. A hajó építői szerint a motorok egyenként annyi energiát használnak, amennyivel négy kávéfőző gép működik.

A Sun21 éjszaka és ködben is képes haladni, átlagsebessége 5-6 csomó, vagyis óránként mintegy 10 -12 kilométer. Ilyen sebességgel haladnak a tengeren a vitorlás jachtok is. "Megérett az idő arra, hogy a napenergia felhasználása áttörést érjen el a hajózásban is" - olvasható a közleményben, amelyet a vállalkozást támogató alapítvány, a Transatlantic21 tett közzé az Interneten.

A hajó bázeli indulásánál ott volt a svájci külügyminiszter és 400 prominens vendég, olvasható az alapítvány honlapján. Az ünnepségen a szónokok azt hangoztatták, hogy a vállalkozás Svájc technológiai fejlettségét is bizonyítja.

 

(MTI)