Törölt nick Creative Commons License 2006.10.17 0 0 133

Nagon erdekes temarol olvastam ebben a topicban, s osszessegeben veve, egy-ket elhangzott tetelhez szolnek hozza, bar magam nem vagyok igazan jaratos a tortenelemben.

A Fugger csalad szerepe a Mohacsi csatavesztesben vitathatatlan.  A Magyar Kiralysaggal 1526-ban eppen rossz viszonyt apolo Fugger bankhaz kepviseloje, Anton Fugger, Becsben targyalt a magyar kiralyi kovettel, mely szerint hajlando hitelt nyujtani a Lajosnak, amennyiben megkapjak a felvideki banyak berleti jogait es karpotoljak oket a korabban elszenvedett attrocitasok okozta vesztesegekert. A magyar fel szamara megalazo uzletet vegul megkotottek (a karpotlast Lajos halala miatt kesobb, Szapolyainak kellett kifizetnie), de Anton Fugger elegedetten nyugtazta, hogy a kolcsonadott osszeg legalabb haromszorosara lett volna szuksege Lajosnak, hogy a torok ellen hatekony sereget allithasson fel. A kolcsont zsoldosok formajaban kapta a Magyar Kiralysag, s valoban (egyeb korulmenyekkel osszhatasban), ez elegtelen volt az oszman elorenyomulas megallitasara. Anton elegedettsege amiatt, hogy, "lam, igy jar, aki a Fuggerek joindulatat eljatsza" azonban aggodalommal parosult az eredmeny lattan, mert hiaba a latvanyos megleckeztetes, ha a felvideki banyak a szultan kezere kerulnek. Mindenesetre, a Fugger hitel osszegenek ilyeten modon, meghatarozo szerepe volt a mohacsi csatavesztesben, bar hangsulyozttan tobb mas korulmennyel osszejatszva.

 

A masik, amirol szolnek nehany szot, Tomori szemelyenek es "szakmai" tudasanak ertekelese. Ez a szerencsetlen sorsu ember, a deli vegek fokapitanyakent, 1523-ban Szavaszentdemeternel, egyetlen jelentos csatajaban legyozi Ferhat pasa haromszoros tuleroben levo portyazo sereget. A magyar gyozelem az elhibazott torok taktika miatt volt lehetseges, bar ketsegtelen, hogy a helyzetet felismero Tomori hadvezeri tehetsege is meltathato. Ferhat ugyanis harom reszre osztotta sereget, es igy, kulon-kulon eppen a magyar vegvariak seregevel megegyezo letszamu kisebb seregek jottek letre, amelyeket Tomori egyenkent megtamadva vert szet. Mivel a mohacsi taborban, epp emiatt a csataja miatt, o volt az egyetlen vezeri meltosagu szemely, aki, az oszmanok elleni harci tapasztalattal birt, ot kivantak fovezernek megtenni. Ketsegtelen, hogy a ket csata seregei nem hasonlithatok ossze, es ezt Tomori is tudta. Tobbek kozt ezert is kivanta elharitani a fovezeri tisztet. De taktikaja, alapvetoen a korabbi sikerenek tapasztalataira epult. A magyar felderites tudott arrol, hogy a szultan serege harom reszbol all, es hogy elol, annak csak egyik hadteste halad, es a csata napjan a rumeiai hadtest volt megbizva, a szultani hadtestbol kiutalt 150 agyuval es a janicsarok egy reszevel, hogy ha megerkezeskor ugy latja jonak, vivjon meg a magyarokkal. Ezt a hadtestet tamadta meg Tomori, szinte latatlanban, bizva abban, hogy a magyar sereg legyozheti azt, majd reszenkent a kesobb erkezo hadtesteket is. De az elso roham elsopro erejebol felocsudo es ujrarendezodo rumeliaiak es az agyusanc a janicsarok vedelmeben, megallitotta Tomori rohamat, es a tartalek bevetese sem valtoztatott azon a tenyen, hogy elszamitotta magat. Ugyanis, a magaslat mogott, amit megrohantak, a teljes torok hadsereg allt mar, harcra keszen a magyarokkal.