sosiforda Creative Commons License 2006.10.17 0 0 445

"Még jó régen került Békéscsabára három öregebb szóló MAN. Két sárga meg egy kék város grafikás. Úgy emlékszem nem is voltak túl sokáig."

 

Alkaa nagyon jól elhelyezte őket időben (bár ez Tőle természetes), mert 1996. nyarán érkezett belőlük több is a megyébe. Mindegyik 2-2-0 ajtóelrendezésű szóló MAN volt, kerültek a békéscsabai helyijáratok mellett gyulai 4A, 5-ös helyijáratba és Gyula-Elek vonalra is.

 

Akkoriban jöttek be az ex-NDK-s Ikarusok nagy számban (IK 260,263,280) és ezek is azokkal együtt jöttek az egykori NDK városaiból.

 

Élettörténetük úgy alakult, hogy NSZK-s (vagyis nyugatnémet)városokban kezdtek, majd a fal leomlása után gyorsan testvérvárosi kapcsolatok szövődtek nyugati és keleti német városok között és az akkor már cserére érett, de még használható MAN, Mercedes helyi buszokat (ekkoriban már a kocka designos kocsik, pl. Mercedes 405 voltak nagyobb számban náluk) a nyugati városok elég nagy számban átadták a keleti testvérvárosaiknak, ahol ezek a járművek az Ikarusok (az 1980-as évek végén még farmotorosok is jártak menetrend szerinti forgalomban elvétve!), Trabantok és Wartburgok között nagy újdonságot  jelentettek.

 

Eltelt ugye 6 év és ekkor már a volt NDK-s városok is kezdtek gyári új MAN, Mercedes, stb. buszokat beszerzni és az Ikarusok eladása mellett ezeket a "second hand" MAN-okat is értékesítették.

 

A járművek belsejében lévő matricákból, öntapadós hálózati térképekből látható volt a kelet-német szolgálati hely (általában Dessau vagy Halle), de volt, hogy még a nyugati matrica is rajta volt, így a narancs-citrom szinű gyulai 5-ösön szolgált kocsiban a Mannheim-Ludwigshafeni Közlekedési Szövetség pótdíjfizetési figyelmeztetése is olvasható volt.

 

1999. nyarára az utolsó ilyen MAN busz is eltűnt a megye útjairól, és akkortájt jöttek az első szóló RÁBA buszok, majd november körül az első csuklósok.

 

A "városmintás kék alapú" régi MAN egyébként Békéscsabán a 8-as helyi szinte állandó kocsija volt, mint most a fehér újabb MAN.