nájckingdom Creative Commons License 2006.10.17 0 0 9829
"- epitkezni akarunk (epitomunkasok fele-fele aranyban erdelyiek es ciganyok mar most is)"

Itt valóban nyílik lehetőség: a Nagy Válság korában ami építkezés lesz, a helyreállítandó gyárakon kívül, az szerintem főleg falun építendő vályogház lehet a városból mezőgazdaságba áramló lakosok számára, ez pedig hagyományos cigány műfaj. (nem bírok más, olcsón, tömegesen rendelkezésreálló építőanyagot kitalálni , ami válságos körülmények között is elérhető)
Továbbá lehet elég sok kubikosmunka az ártereken helyreálljtandó hagyományos ártéri gazdálkodás kiépítésében is, csatornák, zsilipek, fokok. Az éghajlatváltozás nekünk a medencefenéken egyrészt egyre nagyobb árhullámokat, másrészt aszályokat, kiszáradást, sőt, elsivatagosodást jósol. A kiút az árhullámok szétvezetése, az ártéri gazdálkodás - a nagy vízszabályozás kvázi visszacsinálása, de ésszel. A tavasszal lezúduló vízet megfogva ellensúlyozható a nyári aszály. De nem koncentrált, mély táriozókban, hanem nagy területen szétterítve, így ér a legtöbbet.

"nem lehet majd tudasalapu tarsadalmat epiteni, de hat az a globalizacio elmultaval amugy is egy bloff:"

Egyrészt mindig duma volt, másrészt minden társadalom és gazdaság "tudásalapú", valamilyen tudás minden szakmához, életformához kell. Olyan szómisztika ez, mint az "Új Gazdaság" (a technológiai részvénybuborék előtt), stb. Korunk tragédiája az olajcsúcs fényében épp a drámai tudásvesztés: tömegek élnek úgy, hogy nem tanulták meg szüleik, nagyszüleik alapvető tudását egyszerű kétkezi foglalkozásokhoz, földműveléshez, hétköznapi élethez (tyúkpucolás-belezés, begyújtás a csikósparhetbe, stb), mert azok "kimentek a divatból", "a fejlődés túlhaladta", " már nincs rá szükség". Amikor itt az olajcsőd, és kiderül, hogy nagyonis van rá szükség, úgy kell majd összeszedni a pár öreget, hogy gyorsan próbálja átadni tudását a megrettent fiataloknak-középkorúaknak, íg meg nem hal.

Ez vonatkozik a cigányokra is, a mai fiatal cigányok zöme, gondolom, nem tanulta meg gyerekkorától a vályogvetést, szögkovácsolást, stb. Tán kosarat még fonnak, de ettől régen ők is többet tudtak. Nehéz lesz, de össze kell kaparni a tudásmorzsákat és megpróbálni összerakni.
Előzmény: Törölt nick (9819)