nájckingdom Creative Commons License 2006.10.17 0 0 9809
Elképesztően végletes a gondolkodásod. A szalmabálás kecskepásztort magam se tartom mindenki számára követendő példának (ma még ő is csak ábrándozik erről, szerintem kilátástalannak látja a helyzetet az egész emberiségre nézve, ezért fantáziál ilyeneket, meg elég öreg is kezd lenni, magának már túl sokat nem tervezhet)

A lényeg, hogy a Vissza a Földhöz irányzat rengeteg praktikus, karnyújtásnyira levő lépést jelenthet, ami nem üres fantáziálás, hanem kihasználatlan lehetőség a fenntarthatóság fokozására. Nem gondolom, hogy a panelből, vagy az V. kerületből kell embereket ejtőernyővel ledobni a Hortobágyra!
Hanem pl. a rengeteg ma is falun élő ember épkézláb része kezdhetne nagyobb fokban pl. kecske és tehéntartásba, nagyobb fokú gyümölcs, zőldség, atb. megtermelésébe. Máris sokat jelentene, csak a globalizáció, a "kordivat" miatt hagytak fel az emberek pl. a Hegyközben a tehéntartással. Ahol 30 éve több ezer tehén volt, ma néhány darab, a falusiak is a boltban veszik az importtejet és tejterméket. Első lépésben kössék újra az elszakadt szálakat maguk és a föld között azok, akiknek ehhez sehova nem kell költözni, csak kezdje felásózni, felszántani a parlagját.
Második lépcsőben sok városi elgondolkozhatna azon, nem nagyobb jövőt ígér-e, ha mégis visszamegy a falujába, a még meglévő szülői házba, ahonnan eljött. Tehát ez is azokra vonatkozik, akik azért láttak már falut, mert ott nőttek fel. Egy harmadik dolog, hogy a kisvárosok népe napjainkig is nagy arányban rendelkezik valamilyen kerttel, szőlővel, stb, ezek intenzív (permakultúrás?) megművelése is hihetetlenül sokat jelenthetne az energiamérlegben - több helyi termelés, kevesebb szállítás, stb. Tudatilag is fontos, hogy az emberek fejében helyreálljon a kapcsolat a föld, közvetlen környezetük és a megélhetésük között. Ne Kínából várjanak mindent, mert annak nincs jövője. Stb. Stb. Ezek praktikus dolgok, te meg nagyágyúval lősz mindenre, mert hiszel a Szent Megváltó Technológiában és kész. Ábránd. A föld valóság és kéznél van.
Előzmény: lcoder (9806)