Bekö Tóni Creative Commons License 2006.10.17 0 0 47

1956 október 25. reggel, amikor ez megjelent, még nem dördült el az első lövés a Kossuth tér sarkánál (csak nap folyamán később), még nem voltak harcok,

 

Tévecc! Az elsö lövések okt.23-án este 10-óra körül a rádiónál eldördültek. A saját

fülemmel hallottam.

 

Nagy Imre nagyságát éppp a változásra való rapid képessége adja, hoyg egy moszkovita komcsiból az ország igazi vezére lett pár nap alatt!

 

De mindvégig kommunista maradt.

 

Nagy Imre rádióbeszéde

1956. október 28.

Magyarország Népe!

Az elmúlt héten tragikus gyorsasággal peregtek a véres események. Az elmúlt évtized szörnyű hibáinak és bűneinek végzetes következményei tárultak elénk azokban a fájdalmas eseményekben, amelyeknek szemtanúi és résztvevői vagyunk. Ezeresztendős történelmünk során a sors nem fukarkodott népünket és nemzetünket sújtó csapásokban, de ilyen megrázkódtatást hazánk talán még sohasem élt át.

A kormány elítéli azokat a nézeteket, amelyek szerint a jelenlegi hatalmas népmozgalom ellenforradalom volna.

Kétségtelen, hogy úgy, ahogy minden nagy népmegmozduláskor történni szokott, az elmúlt napokat is felhasználták kártékony elemek közönséges bűncselekmények elkövetésére. Tény az is, hogy reakciós, ellenforradalmi elemek is bekapcsolódtak, és igyekeztek az eseményeket felhasználni a népi demokratikus rendszer megdöntésére. De az is vitathatatlan, hogy ezekben a megmozdulásokban elemi erővel bontakozott ki egy nagy, egész népünket átfogó és eggyé forrasztó nemzeti demokratikus mozgalom.

Ez a mozgalom célul tűzte ki, hogy biztosítsa nemzeti függetlenségünket, önállóságunkat és szuverenitásunkat, kibontakoztassa társadalmi, gazdasági, politikai életünk demokratizmusát, mert csak ez lehet a szocializmus alapja hazánkban.

 

Igen, változott 3 nap alatt, de a szoc.és komm. ideológiától nem távolodott el soha.

Előzmény: Törölt nick (44)