Wolff Creative Commons License 2006.10.14 0 0 25
Te jó isten, úgy politizálni, hogy fogalamtok sincs, mit jelent az, ha egy párt néppárt....
Nem azt, hogy jobboldali. (Íme egy cím a mai ZDF-ből: Das Ende der Volksparteien. Immer weniger Zustimmung für Union und SPD. A néppártok vége. Egyre kisebb az uniópártok [gy.k. CDU/CSU] és az SPD támogatottsága. Vagyis mindkét nagy párt néppárt, indifferens, hogy balos vagy jobbos.) Azt sem, hogy új nevet venne fel. (A Fidesz sem hívja magát Néppártnak, oszt mégis az, az MDF meg nem.)
A néppárt egy politikatudományi kategória, olyan pártokat jelölnek vele, amelyek nem egyik vagy másik meghatározott társadalmi csoportot képviselik esetleg a társadalom többir rsézével sezmebn és ahhoz igazítják a programjukat (pl. munkáspárt, vagy paraszt- esetleg agrárpárt stb.), hanem amelyek a társadalom minden csoportjának próbálnak kínálni valamit és semmiképpen sem egyik vagy másik csoporttal szemben kívánnak fellépni. Néppártnak lenni, tehát pusztán annyit jelent, hogy senkit nem zár ki egy párt a lehetséges támogatói közül.
Amit meg Krauszék mondtak, az annyit tesz ehhez hozzá, hogy egy Néppártnak nyilván jelentős tagsára van szüksége, strukturált szervezetre, állandó társadalmi kapcoslatokra stb. de ez sem ideológiai kérdés.
Tényleg jobb lenne előbb kérdezni, aztán lőni, nem járatnátok le magatokat annyira.