Hello Gatto...!
Nemtudom, megnézted-e Cansolair-ékat.
A közel 80 kép közül (korábban volt közel 100 kép is, de ez változott - le is szedtek belőle, meg újak is felkerültek, meg voltak egyforma képek is) kettő mutat tetőre szerelt ilyen kollektort.

A tetők itt is laposak. De a kollektorok állása már nem!!!
A 45 fok már kicsit kedvezőbb a téli viszonyokhoz (mármint a Te esetedben), de a keletre néző oldalon télen a Nap még ennél is meredekebben álló kollektort kívánna! És nagyon érdekes lenne megfigyelni a nyugati oldalt Nálad, pl. decemberben kap-e egyáltalán Napot?
Sajnos a sörösló csak télen hozna hasznot - nyáron fűteni nem kell, legfeljebb érdekes lenne megoldani a nyári hasznosítást a melegvízkészítés szempontjából. Nyáron a söröslóval egyébként is csak gond van, le kéne takarni valami jó kis lópokróccal, hogy ne melegedjen túzottan fel! :) :((
De ha melegvíz készítésről van szó, jobb a vizes kollektor. És erre volt itt nagyon elegáns megoldás, Boattis részéről. Rajzot is tett fel, meg kéne keresni. Egy kollektormező a keleti tetőn, egy kollektormező a nyugati tetőn. Brilliáns megoldás és kivitelezés.
A fűtéskiegészítés vizes módon, már kérdéses, de nem megoldhatatlan! Erről Bence60-at kéne faggatni!!! (A közelmúltban értesített bennünket, hogy dolgozik a fűtéskiegészítése - és Ő nem söröslóval csinálja!)
Más oldalról közelítve:
a sörösló a kanadaiaknál 2,5m2-es, én 3,5 m2-est csináltam. (Túl akartam mindenféleképpen szárnyalni az ötletgazdát :))) ) Ha a téli sugárzási viszonyokat nézem, akkor maximum kb. 2 kW-ra számíthatok egy rövid ideig, amikor "merőleges-hez közeli módon kapja a Napot", előtte és utána kisebb a befogható teljesítmény.
El kell gondolkozni. (Mire is elég ez ...? )
Meg amit elfeldni nem szabad: ilyen tapasztalatokkal - sörösló futtatás télen - még nem rendelkezünk!!!
Az egész dilit én kezdeményeztem, mert láttam benne fantáziát!
Megígértem, hogy mindenről beszámolok. (Eddig talán sikerült is.)
Aki nekiállt és csinált ilyet, az saját maga döndtött, hogy beáll a kísérletezők táborába! (De az, hogy erre bíztattam is vállalkozó szelleműeket - a példámmal - nem tagadom!!!)
És én ennek nagyon örülök!
Most már több oldalról kaphatunk kísérleti, tapasztalati adatokat, véleményt, az ország különböző tájairól.
Úgy gondolom, hogy ez fantasztikus (és hasznos) játék!
Kedved szegni nem akarom! De nem vagyok biztos, hogy söröslóval lenne ebben az esetben érdemes próbálkozni.
Bár, ha Te vállalkoznál arra, hogy fedobsz egy lovat a keleti és egyet a nyugati tetőre, és megfigyeled, milyen hasznot hoz, sokan hálásak lesznek Neked!!!
A napenergia hasznosításról nem kell lemondanod!!! (Ja, vagy ezt már mondtam???)