advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.11 0 0 9631

 A preferenciáidat értem és el is fogadom, de azt meg szerintem Te is pontosan érzed, hogy amit Te szeretnél, az tulajdonképpen arról szól, hogy a mai technikai civilizáció nyújtotta kényelem és jólét egy jelentős részéről önként mondjanak le az emberek egy esetleges jövőbeni sokk elkerülésére, akkor, amikor az erőforrások állapota ezt még egyáltalán nem teszi indokolttá.

 Ez esélytelen. Az emberek többségét éppen az, és kizárólag csak az motiválja hétköznapjaikban, hogy előbbre lépjenek - ezeken a téren is. A társadalmi értékrendet lehet amúgy formálni, finoman terelgetni, szalonképtelenné lehet tenni bizonyos dolgokat, például ki lehet útálni a köznapokból a dohányzást, így el lehet érni azt is, hogy az emberek rossz szemmel nézzék például a nyilvánvaló pazarlást - ilyen a hozzáállás például egész Skandináviában.

 De olyan szintű lemondást, amit Te preferálnál ott sem tudnál elsütni. Még a felét sem. Ez majd előkerül akkor, amikor az erőforrások állapota ezt tényleg indokolja, de egy perccel sem előbb. Akármi is lesz a vége: nem.

 Az olajkorszak vége meg még odébb van. Bárki bármit mondjon, egyre valószínűbbnek tartom, hogy ez az évszázad még teljes egészében erről fog szólni. Talán a legvége lesz a fordulópont. De az sem kizárt, hogy a jelenleg gyakorlatilag teljesen feltáratlan mélytengeri lelőhelyeken a most ismert készletek többszörösét találják, amelyet megfelelő technológiával fel is tudnak hozni. És még szénből is iszonyat mennyiség van. Annyi, hogy szerintem a szűk keresztmetszet nem is a fosszilis tüzelőanyagok elfogyása, hanem az elégetésük okozta környezetszennyezés lesz. Az lehet, előbb kényszerít minket változtatásra.

 Szvsz.

 

Előzmény: nájckingdom (9630)