lyesmith Creative Commons License 2006.10.11 0 0 61

Előre vetítem hogy a korból származó összes dátumot óvatosan kell kezelni. Jelenleg is élénk vita folyik  a korszak kronológiájáról és az adatok gyakran igen eltérőek.

 

A trójai görögöket valószínűleg azonosíthatjuk a "tengeri népekkel". A legelső említése a tengeri népeknek Kr e 1200 körüli Merneptah fáraó hoz kötődik. Noha nagyszámú tengeri rablókkra már III Amenhotep idejében is vannak utalások. 30 évvel később kb kre1170 táján III. Ramszesz thébai templomában az a felirat olvasható, hogy "senki sem állhat meg a tengeri népek" előtt akik elpusztították Anatólia ősi civilizációit, Cyprust és a keletet. Megadja néhány törzs nevét. Peleset (filiszteusok), Tjeker, Shekelesh, Denyen, Ekwesh (akhájok). Ramszesz feliratából kiderül hogy elpusztították Hattit, Ugarit, Ashkelon és Hazort ebben az időben.

Régészeti leletekből és a bibliából tudjuk hogy a filiszteusok elfoglalták Ashkelont, Ashdodot, Ekront, gathot, és Gazat (A bibliában Dávid és Góliát küzdelme nagyon is merős lehet az Iliászból. Mai szemmel meglehetősen furcsa hogy a seregek hősei kihívják egymást párviadalra de ugyanarról a korról van szó)

 

Előzmény: milyennincs (57)