nájckingdom Creative Commons License 2006.10.11 0 0 9603
MNO: Halálos tbc-járvány közeledik?
"Egészségügyi tisztviselők riadót fújtak Európában: arra figyelmeztetnek, hogy a tuberkulózis az antibiotikumokkal szemben ellenálló, minden korábbinál halálosabb változata fenyegeti a kontinenst. A betegség komolyabb veszélyt jelent a lakosságra most, mint bármikor az elmúlt fél évszázadban.

„Az a gyógyszerekkel szembeni ellenállás, amelyet ennél a tbc-változatnál látunk, kétségtelenül a legkomolyabb tuberkulózis-veszélyt jelenti a kontinensen a II. világháború óta. Azt üzenjük az EU vezetőinek: ébredjenek fel, ne késlekedjenek, ne engedjék kezelhetetlenné válni a problémát" – mondta Markuu Niskala, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Szervezetek Nemzetközi Szövetségének főtitkára.

Korbábban már az Egészségügyi Világszervezet is figyelmeztetett arra, hogy a tbc ezen különösen veszélyes, „gyakorlatilag gyógyíthatatlan" változata rendkívül gyorsan terjed a Balti államokban, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában. (...)"
---------------------------------------------------------------------------------------

A globális cilvilizáció összeomlását/lehanyatlását és tömeges népességpusztulást jósolók "perfect storm"-jának egyik mindig emlegetett eleme a kontroll alól kiszabaduló betegségek, járványok, pandémiák, ill. az éghajlatváltozás miatt egyes, pl. trópusi betegségek elterjedési területének növekedése. A globális válság egyik jósolt eleme a modern, drága és energiaigényes, egyébként hatékony közegészségügy elérhetetlenné, megfizethetetlenné válása a (ma) fejlett országokban a tömegek számára. (John Greer és mások) Rámutatnak, hogy ugyanakkor a borzasztó népességfogyás enyhítheti pl. az olaj, víz, stb, tehát az erőforrások kereslete és kínálata közötti feszültséget, tehát a természetes önszabályozás része. Úgy tűnik, az ember csak ideiglenesen vonhatta ki magát a populációk létszámára vonatkozó általános szabályok alól, vagy még anyira sem, csak egyszerűen nagyban játszotta el, amit a lemmingek szoktak kicsiben.