milyennincs Creative Commons License 2006.10.10 0 0 42

A domborzat: Anélkül, hogy varhun fantáziáját meglendíteném, nekem nem tűnt a domborzat egyedinek, sajátosnak, bármire is jellemzőnek. Viszonylag sík vidék, melyben jellemző kúpok, dombok sokasága, melyet nem tudom mi alakíthatott úgy (nem lévén szakértő, állástfoglalni nem tudok),

Az eredeti tengerpart közelsége (most az mindegy, hogy pár száz méter, vagy pár ezer, ez több 10 km-re van a tengertől), egy édes és egy sós patak, ezek mind sehol. A Szkamander folyó a vidéket feltöltötte, 'kintebb' vitte a tengerpartot. (hasonló jelenség jóval délebbre igazoltan megtörtént. Milétosz és Didyma eredetileg egy öböl két partján egymással szemben létezett két város, ma feltöltött síkság közepén autókázható. S mindez jóval kevesebb idő alatt, hisz Thalész korában ie VI. sz, még virágzó kikötő)

A rom  (betájolása Google Earth: 39°57′26.8″N, 26°14′19.9″E) alapján tény, hogy jelentős város, több rétegben, hosszú ideig lakott. S a tűz nyomai is egyértelműnek mondott egy adott rétegben, melyet ha nem tévedek pár évszázados kiterjedettséggel ie 950-1200 közé tesznek. A wiki azt írja a trójai háborút hagyományosan ie. 1193-1183 közé teszik.

Az előző hozzászólásomban a rom méretére tett megjegyzésem a hadjárat méretére, a benne részt vevő erők nagyságára tett kételkedő ill. csodálkozó megjegyzés volt.

 

varhunnak: Kéne valamilyen tézis. Az, hogy a XV. században írnak róla, az nem azt jelenti, hogy nem volt, hanem azt, hogy akkor, ott a XV. században írnak róla. Ahogy nem igazolás arra (ha előzménye nem létezik), hogy az valaminek a másolata, ahogy arra sem igazolás, hogy akkor találták ki az egészet.

Ja, szövegelemzés. Értesz hozzá? (óvatosan kérdem, mert Spanyolhonnál nem ezt mutattad) Nosza.

Előzmény: lyesmith (38)