nájckingdom Creative Commons License 2006.10.10 0 0 9593
"az emberi gazdaság és társadalom olyan, hogy ha nem tud tovább növekedni, terjeszkedni, azonnal válságba fordul és hanyatlásba kezd."

A Peak Oil tábor egyik fele szerint ez a helyzet napjainkra következett be. Elértük a Római Klub által előrejelzett időben a Növekedés Határait. Azt, hogy idén a tavalyihoz képest egy kevéssel (1,5%?) kevesebb olajat termeltek ki, már nemigen tagadja senki. Hogy ezzel most sima átmenet kezdődik az alternatívákra, vagy egy meredek lejtő jön az emberiség számára, gondolom, 2-3 éven belül meglátjuk. Jobb szeretném nem meglátni, nem sok jóra számítok.
Amúgy nem élek a hegyekben, csak a lábánál és a folyó mentén felfelé nincs atomerőmű. 20 km-en belül van 2 színház. A városi élet előnyei elvileg ötvözhetők egy nagyobb mértékben regionális önellátásra berendezkedő, mezőgazdaságcentrikus gazdasági modellel. A jó történelmi minta épp a magyar mezővárosok. Régen pl. a budai polgároknak is voltak szőlői - persze, az még kisváros volt. Szerintem a jövőben nagyvárosok nemigen lesznek, a kicsik azonban fenntarthatók és ezek emberibbek is.
Előzmény: Törölt nick (9591)