lcoder Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9515
A microsoft egy másik kérdés. Szvsz ott nem elsõsorban a szabadalmak azok amik nyerõ pozícióban tartják, hanem egyfajta természetes monopólium. Azaz windowsra van a legnagyobb választék szoftverben, ezért aztán erre van a legtöbb felhasználó. És mivel a legtöbb felhasználó windowsos így erre a platformra a legkifizetõdõbb szoftvert fejleszteni... A másik fõ oka a windows monopol helyzetének paradox módon a linux. Ez ugyanis ingyen, sõt nyílt forráskóddal kínálja az alternatívát. Azonban a linux már a kezdetektõl hurcol pár olyan gyerekbetegséget ami a lényegébõl (nyílt forráskódú modell) adódik és ami miatt nem valószínû hogy valaha is labdába rúghat a windows mellett. Ugyanakkor arra elég hogy minden más fizetõs konkurrenciát élbõl ellehetetlenítsen: ha már oprendszer kell és a windowsra nincs pénzem akkor felteszem a linuxot. A kereskedelmi unixok visszaszorulóban vannak, a beos halott, az új amiga kb 20 éve folyamatosan készül, a macos él még ugyan, de túl sok jövõt neki sem jósolnék, a windows és a linux együtt kiöl minden mást.

Másrészt a win32 API-t le lehet másolni, több project is próbálkozik ezzel (wine és leszármazottai (cedega, crossover office) illetve a ReactOS, de ilyen méretû rendszert már nehéz korrektül implementálni és ezek legjobb esetben is csak félsikert tudnak felmutatni.

Ami szvsz sokkal inkább extraprofitot termel és sokkal inkább a semmire az a zeneipar. Ha belegondolsz hogy egy C kategóriás magyar "sztár" CD-je is úgy 5000 forint körül van, míg úgy fél év után kb. hasonló áron tudsz megvenni egy játékprogramot amin a zene (ami csak úgy "mellesleg" van rajta) is jóval igényesebb mint az illetõ "sztár" által produkált, akkor esetleg el lehet gondolkodni azon hogy tulajdonképpen mi is az extraprofit.
Előzmény: advocatusdiaboli (9513)