kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9512

"Extraprofit az ami az átlag termelői haszonkulcsokat meghaladja(50-200%)."

 

Ez nem ilyen egyszerű. A profit mértéke mindig arányos az adott vállalkozás kalkulált kockázatával, tehát csak a kockázat függvényében értelmezhető. Ettől még a magas profit nem extra, csak rajta van a kockázati prémium.

 

A kockázati faktortól megtisztított, valódi extraprofit szabad tőkeáramlást feltételezve csak ideiglenesen alakulhat ki, jellemzően egy egyedi jó ötlet vagy egy véletlenül felfedezett innovációs áttörés eredményeképpen. Ilyenkor, ha a profit meghaladja a vállalkozás kockázatához mérhető gazdasági profitátlagot, akkor az adott terület vonzani kezdi a befektetőket és hama konkurrenciája támad az eredeti gyátónak, ami lejjebb viszi az árakat és ezáltal a profitot. A folyamat csodák csodájáa pont addig fog tartani, amíg a profi le nem száll a gazdasági átlag szintjére.

 

Tehát tatós extraprofit csak ott alakulhat ki, ahol az állam gazdaságon kívüli eszközökkel mesterségesen távol tartja a konkurrenciát az adott területtől.

Előzmény: krezidiesel (9508)