advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9505

 Teljesen téves számítás. Tökéletesen hibás inputból bődületes baromság output.

 Ez a számítás azt feltételezi, hogy a kaja csak úgy terem a földön, és az emberi erőforrások, energiák ingyen vannak, azok adottak, ha nem arra használjuk, hogy az emberek cseresznyét szedjenek, vagy kézzel gyomláljanak, akkor úgyis elvesznek.

 És itt felborul az egész. Egyszerűen arról van szó, hogy a különböző ipari-termelési centrumokba (városok, nagyobb települések) koncentrálódó lakosság más területeken sokszorosan nagyobb értékeket tud előállítani, mint ha minden erejét arra fordítja, hogy egy ásóbottal szurkálja a száraz földet. Például készít egy traktort és utána egy ember elvégzi vele azt a munkát, amit az őskorban az ásóbottal elvégzett tízezer.

 A nagy árutömegek nagy távolságra szállítása pedig a mai technikai szinten mindig megoldható lesz, az olaj teljes eltűnése után is. A vasút el fogja tudni vinni a gabonát a földrész másik felére is, legfeljebb az utána kötött 50 vagon gabonából egy felet elfűtenek közben. Ez még mindig csak százalékokban mér veszteség, tehát aránylag kis termelékenységi-hatékonysági különbözet esetén is már megéri szállítani. Nem fog visszajönni az őskorszak, ott sem az energia hiányzott, hanem a technika, a tudás, a know-how.

 

 Ülj le egyszer kicsit végiggondolni ezt a sok hülyeséget, ha csak a fele igaz lenne, akkor hátrébb tartanánk, mint a kőkorszakban. Márpedig....

 

Előzmény: vilsi (9501)