rev251 Creative Commons License 2006.10.06 0 0 9500
Az erőforrások ELfogyása nem a globalizáció alaptermészete.

A globalizáció egy extenzív dolog, de az a benyomásom, hogy a piacok terén az.
Magamban úgy egyszerűsítem, hogy "jól élőhöz" kell 1 "közepesen élő" (ezek lennének pl. a magyarok), s 2-4 rosszul élő.
Úgy gondolom, mindig van a termelésnek munkaerő-igényes fázisa, amit az aktuális olcsó munkabér mellé telepítenek (a "versenyképes" országokba-közösségekbe). Ez az állapotuk elmúlHAT (nem biztos, de bizonyos arányban alighanem szükségképp így lesz), s akkor ez a termelési fázis arrébb költözik.

Szóval ami az ókori Rómának a rabszolgaforrás, az a mai globálisnak a piac. S úgy tűnik, itt a vége -> Ki kell találni valami más rendszert (ami lehet kapitalizmus is).

Az erőforrások elfogyása épp most "véletlen", bár mindenképp hatásos korlát ez IS.
Persze ez utóbbi nem biztos. Az exponenciális függvény "könyökszerű" kinézete miatt mindegy az erőforrások mértéke, a könyök az időtengelyen gyakorlatilag ettől függetlenül ugyanott lesz.

S nem elhanyagolható tényezője a globalizációnak az OLCSÓ szállítás (a vitorlás nem feltétlen olcsó, hisz ott túl nagy a veszendőbe ment rakomány aránya a maihoz képest), és a kicsi "világátmérő", időben mérve (a Föld bármely két pontja közötti távolság nem több mint 2 nap, az információt tekintve ennél is kevesebb. A fejlett pontokat véve ennél még sokkal kevesebb)
Előzmény: nájckingdom (9479)