rev251 Creative Commons License 2006.10.06 0 0 9499
Ez nem teljesen peak oil téma. Ugyan az olcsó ennivaló nagy tömegét az olcsó energia teszi megtermelhetővé ma, de a multik árrendszere nem ezért jó.
1. Az olcsó szeméten extraprofit van.
2. Az általam olvasott árleszorító technikákkal az ár az önköltség környékén van, így a termelő olcsót fog gyártani.
3. Nekem, a tudatos fogyasztónak nincs MÓDOM jót venni a nagyáruházakban, de ellenőrizni semmit sem. Mindenre csak gyanakodni tudok (a gyanúok nem bizonyíték!!!). Jellemző mindenesetre, hogy a feldolgozatlan termékből a legnehezebb ízre megfelelőt kifogni. Tipikus példa a nyershús.

Mindezt a globalizáció nevű jelenségnek tudom be, főleg a választási lehetőségek szűkülését.

Egyébként Mo-t ne téveszd össze a nyugattal. Itt a honfoglalás óta relatív élelmiszerbőség volt és van (a magyar realisták beszámolói ettől természetesen igazak maradnak). Az éhínségek csökkent mértékben értek ide, a XVIII. dinasztikus háborúiban a magyar nemesség (a kurta is) "Jó esőt, hosszú háborút!" szólással köszönt, s még a XX. háborúiban is jobb volt a magyar hds. és lakosság élelmiszerellátása, mint pl. a német (természetesen a mindenkori összeomlásig) - a "magyaros pótlás" fogalma talán ismert.
Előzmény: advocatusdiaboli (9498)