nájckingdom Creative Commons License 2006.10.06 0 0 9496
Részigazságok. Tudod, hány olyan falusi lakos van (meg kisvárosi), akinek ott a gazos kertje, vagy a parlagon heverő szőlője (tokaj-hegyaljai vagyok), vagy az egykori szántója, legelője, és mégis boltban veszi a bizonytalan eredetű kaját? Azt a részét is, amit nagyobb befektetés (traktor, ló, kombájn) nélkül maga is elő tudna állítani, tehát a konyhakerti zöldséget, pár csirke, nyúl, stb? Tudod, mennyi parlag van Hegyalja nem felkapott részein? Szarér-hugyér lehet kisebb-nagyobb szőlőket, parlagokat venni, de kevés a vevő.
Más: van egy hétvégi kiskertünk, a rajta termő összes gyümölcsöt gondosan befőzzük, a panellakó telekszomszédok a nagy almafájuk termését a közeli erdőszélre hordták kidobni, nem kérdezték meg telektelen szomszédjaikat, nem akarják-e leszedni, nem jutott eszükbe komposztálni. Ehhez még kapálni se kell: az alma terem megától a fán, szemétként kidobták!!! Igaz, hogy panelban korlátozottak a lehetőségek, de sok panelproli a bunkósága miatt még a meglévőkkel sem él. Én a dinamitos panelprogram híve vagyok.

És végül: a Tesco-ban, meg bárhol kaja néven szemetet vásárló kisvevő gyakran nem bunkó, nem igénytelen, csak tájékozatlan, mert a törvény nem kötelezi a gyártókat és kereskedőket a termék tartalmának és jellegének őszinte feltárására, ill. a káros adalékok és megtévesztő külsők nincsenek betiltva. Nyugdíjas, nem túl tájékozott szüleim szemét én nyitottam fel anno, hogy a "reggeli ital" nem tej, dühösek voltak, utána eszükben se volt tovább venni. Az unokáiknak vett látszólag csokitojásról is én derítettem ki, (a borzalmas eredményű érzékszervi próba után) hogy véletlenül sincs ráírva, hogy "csokoládé", hanem valami "kakaós termék" vagy mi, azonban ugyanúgy csomagolják és ugyanazon a polcon van, mint a csoki.
A törvényhozásnak vagy be kellene tiltania az ilyen utánzat-termékeket, vagy minimum előírni, hogy a gyártó nagy betűkkel ráírja: "Figyelem: ez a termék nem minősül csokoládénak!" vagy "" A termék nem minősül tejnek!" A bolt köteles lenne más polcon tartani és megkülönböztető jelzéssel ellátni az ilyet (javaslatom a koponya lábszárcsontokkal) Kiváncsi vagyok, hányan vennék. Nem minden szegény ember ellensége a saját és gyermekei egészségének. Összességében nem a biokaja a drága, (60 éve mindenki olyat evett és valamennyi még a szegényeknek is jutott), csak a multik többet keresnek a szeméten. A biokaja eleve nem a multik üzlete lenne, hanem a környékbeli kistermelőké, ezért nem érdekeltek benne. Az új multi big boxokért pedig verseng a jobb és baloldali helyi politikus. Szavazzunk a pénztárcánkkal, kertészkedjünk, ne vegyünk a multinál, ha nem muszáj. Tudom, hogy ettől nem buknak meg, de az Olajcsúcstól igen. A decentralizált kajatermelés kisebb energiaigényű, ezért ez lesz a kiút. És még jobb is.
Előzmény: lcoder (9495)