Egyetértünk, - viszont a hajamba bevegyülő ősz hajszálak objektív okoknál fogva nem nagyon aggasztanak...
Tudod, engem ebben a dologban az zavar, hogy dolgoztam már az építőiparban szinte tisztán cigányokból álló brigádokkal is, és nem volt velük semmi baj.
Viszont éppen itt csípheted el a hétköznapi rasszizmust, - botsinkai barátunk eleve azt feltételezi, hogy az ilyen emberek képtelenek tisztességes munkavégzésre, ezért hát fel sem veszi őket.
Nálunk a faluban már két alkalommal is feltúrták az utakat az elmúlt években, - volt kábelfektetés is meg csatornázás is. Mindkettőt cigány dolgozókkal vitték végig, és a munka zökkenőmentesen, szervezetten és folyamatosan folyt.
Úgy emléxem, hogy a hajdani szocializmus éveiben az építőiparban rengeteg cigány dolgozott, - zöme segédmunkásként, de volt közöttük számtalan kisgépkezelő, meg szakképzett és betanított kőműves is is, - és szerintem ezek egy része a rendszerváltás okozta traumák dacára is megkapaszkodhatott a munka világában.
Ők ma ugyanúgy élnek, mint a többségi társadalom tagjai - ha hagyják őket.
Viszont a legképzetlenebbek, a legtöbb hátránnyal indulók ezek közül visszaestek a szinte kilátástalan nyomorba.
Nem egységes a cigányság, - semmiféle tekintetben nem az.
A segítségnek sem kellene egységesnek lenni, - és talán nem is etnikai alapon kellene ezt a dolgot megközelíteni.
A helyi álszentek úgy csinálnak, mintha a nemcigány lakosság csupa jólápolt egyetemi tanárból állna, holott a nyomorban élők között a koszos, munkakerülő, alkoholista magyarok is képviseltetik magukat, igen jelentős számban, - persze ez nem gond, - csak az a gond, ha valaki szolárium nélkül barna...
:O)))