fekete minden Creative Commons License 2006.10.05 0 0 84


Közszolgálati médiakonferencia ellenzéki vélemény nélkül.




Széles körű, a hivatalos beharangozó szerint „a társadalom minden rétegét partnernek tekintő” konferenciát tart november 3-án a Magyar Televízió és az Európai Műsorszolgáltatók Egyesülete (European Broadcasting Union – EBU), amire azért kerül sor, mert az EBU a közlemúltban éles hangú nyilatkozatokban bírálta a magyar közmédiát érő erős kormányzati befolyást.

Annak ellenére, hogy a tanácskozás célja a kormány és a közmédia szétválasztásának megtárgyalása, a konferencián senki nem képviselheti az ellenzéket, a civil társadalmat és az egyházakat.

A Titkosszolgálattól a közszolgálatig című rendezvény komolysága azért megkérdőjelezhető, mert a meghívott magyar szakemberek mindegyike kormányzati körökhöz köthető. Felszólal többek között a régi SZDSZ-es Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószabadság-biztosa, Tímár János, az Országos Rádió és Televízió Testület SZDSZ-es delegáltja, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a kancellária egy-egy munkatársa.

Szerettük volna megtudni, hogy a társszervező MTV hívta-e meg az ismert liberális értelmiségieket, valamint azt is, hogy az EBU tudja-e, hová köthetők a meghívottak; Rudi Zoltán tévéelnök azonban telefonon elérhetetlennek bizonyult. Beszédet mond majd több európai köztévé képviselője, de meghívták Sólyom László államfőt is. Björn Erichsen, az EBU televíziós tagozatának igazgatója úgy nyilatkozott: Magyarországon nem közszolgálati, hanem állami média működik, amire Kínában és Kubában van példa.

 

Rudi gyurcsányista barom takarodj!