advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.03 0 0 9459

 Tudod, a történelem tele van sírva hanyatlással, meg az eltűnt aranykor emlegetésével. Valóban voltak hanyatlások és felemelkedések, sőt, komoly tündöklések és bukások, de ami egyértelműen kijelenthető: a tudásanyag összeségében soha nem veszett el.

 A Római Birodalom bukása a történelem leglátványosabb hanyatló időszakát hozta, zűrzavarral, majd azzal a bizonyos sötét középkorral. De ez alapvetően a szervezettség és társadalom szintjén jelentkezett, az eszközökben, módszerekben, tudásban nem tértek vissza a korábbi korszakokhoz, legfeljebb a fejlődés torpant meg. És egyes régiók - nem is kicsik, pl: Bizánc - éppúgy virágzottak tovább, sem gazdasági, sem műszaki értelemben nem léptek vissza.

 Semmiféle realitása nincs az ilyen stupid elméleteknek, miszerint majd visszatérünk a kőkorszakhoz, legfeljebb egy valódi nukleáris világégés vethet véget a technikai civilizációnak, ennek a valószínűsége pedig szerencsére az 50-es évek óta éppen most a legkisebb.

 Ettől még lehetnek, és lesznek is igen alapvető változások, de ezek korántsem feltétlenül jelentenek visszalépést. Ahogy a hibridautó sem visszalépés a simához mérten, meg az energiatakarékos napház sem kevésbé komfortos egy távfűtött lakótelepnél.

 

Előzmény: nájckingdom (9457)