lyesmith Creative Commons License 2006.10.02 0 0 11

Az etruszkok eredete valóban rejtélyes. A nyelvüket csak most kezdik megfelyteni. 1964 ben találtak egy kétnyelvű főníciai-etruszk táblát. Egyes kutatók szerint az Etruszk nyelv talán a baszkal lehetett rokon. Persze azt se  nagyon tudják hogy a baszk nyelv honnan száramzik. Számunkra ez most nem is érdekes.

 

A rómaiak szerint az etruszkok voltak itália őslakói. Viszont a rómaiaknak mindenki őslakó volt aki a rómaiak előtt élt Itáliában. Egy dolog biztosnak tűnik az etruszk kultúra egyenes folyatása a Villanovan-kultúrának (kr.e. 1100-700) Vagyis a Villanovan-kultúra kialakulása kb a trójai háború utánra tehető. (+1-200 év dehát ezek csak körülbelüli adatok. Ugyanakkor általában a Hallstadti kultura folytatásának tartják. Szerintem viszont egyértelmű a keleti hatás, ha másban nem akkor az ABC-ben)

 

Ennél sokkal fontosabb hogy Herodotosz (kr.e.5.sz) szerint az etruszkok Lüdiából származnak (Lüdia pedig a Trójai háború idején trójától délre található később (8. sz)meghódítja egész kisázsiát)

Valószínűleg a Késő Bronzkori végi felfordulásban lüdiaiak keveredtek az itáliai őslakosok közé.

 

Sajnos még az egységes Késő Bronzkori időskála is kérdéses mint majdnem minden a 7. század előtt.

 

Aeneas ugyae trójából menekült de ő nem trójai hanem trója szövetségese volt a háború után először Karthagóba majd Szicilliába ment. Itáliában hadat viselt a Latinokkal Ezután száműzött trójaiakkal úraszervezte az életet Latiumban (megjegyzem a legenda szerint az etruszkokkal is hadat viselt, többek között ezért gondolom hogy az etruszk kultúra az őslakos és a kisázsiai kultúra keveredésével jött létre)

Előzmény: staubach (9)