Zitka Creative Commons License 2006.09.30 0 0 514

Van itt balra a gyorskereső, csodákra képes. :-)

33-as hsz: Engedjétek meg, hogy férfi létemre én kezdjem el a receptek közkinccsé tételét. 

Téma: a savanyú-csípős leves.
Számtalan formája létezik, az én olvasatomban így néz ki (kicsit átvariálva, felturbózva):
meghámozom és felkarikázom a sárga- és fehérrépát, kockára vágom a hagymát, pár órával a főzés előtt beáztatom a fafül és a felhőfül (Mu-err) gombát (ez utóbbi alapos átmosást igényel!), fölszelem a laskagombát, tűz fölött egy pillanatra megforgatom majd meghámozom és kockára vágom a paradicsomot (1 kicsi elég), fölkockázok egy paprikát, és a lentiek szerint előkészítem a bambuszrügyet. Az egészet felforrósított oliva olajban dinsztelem, majd beleöntöm a kockára vágott, filézett csirkemellet. Fekete ill. cayenne borssal, chillivel, sóval fűszerezem, kétféle (világos és sötét) szójaszósszal dúsítom. Pontos arányokat nem írok, gyakran kell kóstolgatni, egyéni izlésnek megfelelően beállítani. Egyébként nagyon elrontani nehéz. Felöntöm vízzel, és amikor forr, 2 evőkanál barnacukrot ill. fél evőkanál rizsecetet adok hozzá. Ekkor szoktam beletenni a felkockázott tofut is, hogy ne töredezzen nagyon szét.
Közben egy evőkanál kukorica- vagy burgonyakeményítőt jól elkeverek fél csésze hideg (!) vízzel, és a forrásban lévő leveshez keverem szép lassan. Ha ismét forr, lassan egy tojás sárgáját keverem a leveshez. A legvégén néhány csepp szezámolajjal tuningolom.
Forrón tálalom meleg vízzel átöblített porceláncsészékben, a tetejére friss aprított metélőhagymát szórva.

Az összes hozzávaló kapható a Vásárcsarnok alagsorában, a keleti boltban (de ma már szerencsére rengeteg ilyen profilú üzlet létezik). Jó étvágyat!

2. kérdés: a keményítő is jó megoldás a sűrítéshez, de igazán kocsonyás az agar-agartól lesz. Ez is kapható az Ázsia boltban.

Előzmény: Törölt nick (513)