A pincében nekem is hiányos a tudásom - de azt mondják ott már csak rontani lehet a dolgokon :) meg az egyetem sem adott sokat főleg nem borászatból... :)) de nyitott szemmel járok, figyelek, próbálok utánajárni/olvasni dolgoknak, megkérdem a nálam okosabbakat.
Cefrére kén egyáltalán nem gátolja a spontán erjedést (eddigi tapasztalat); meg a cefrének épp csak tetejét szórom meg finoman, ahol az oxidáció történhet. Mustkénezés: van aki jóval durvábban (60mg/l) és mégis 2-3 nap után vígan beindul a spontán erjedés neki.
Darálás: szerinted ha szorosabbak a hengerek akkor kihoz bármi keserűt a kocsányból? Hát nem úgyis kidobja a dob szinte azonnal? Meg ebben a fenofázisban már annyira gumis/fás a kocsány, h. nemigen jön abból ki semmi sztem. Inkább csak nagyon megnehezíti a hengerek hajtását (nekünk kézi) mert szorosabb állapotban nehezebben megy át a fásodó kocsány.
préselés :a mi kosarasunk egy eléggé kicsi; áttétel nélküli gép, abban NEM lehet papír szárazságúra préselni; még két lazítás után is bőven nedves, "gyúrhatótésztás állapotú" volt. Így is sajnálom kidobni az a rengeteg töppedt szemes törkölyt; egy gyengébb mustot simán 2-3 fokkal fel lehetne vele javítani.... no de ment a komposztba, mert ugye pálinkát nem főzünk.
Mi az oka annak hogy "megfejeled" a prést? Nem fér bele elsőre; vagy így próbálod a közepét is jobban megpréselni?
fajélesztő: valóban rizikó nélküle erjeszteni (érdekes módon nekem még soha nem volt probléma a spontánnal) meg annyiféle van már, sok remek kísérletre ad módot - amiről mindjárt írok. Nekem ilyenkor még jó meleg a pince (18 C) szóval szépen be fog indulni; a mustkénezés meg reményeim szerint garantálja h. nem lesznek túlsúlyban a káros folyamatok. De legfőképp továbbra is keresem az a tiszta fajtaaromát, amit nem turbózott fel, v. fedett el bármiféle beavatkozás. (egyenlőre)
Ha "fajélesztesz" - akkor viszont a tápsó elkerülhetetlen; ezek a szelektált törzsek kényesebb fajtából valók :).
Na és a Sárdonénál egy kedves barátommal -akitől idén veszem a szőlőt- kísérletezünk; ő kipróbál 3-4 féle speciálisan Sárdonéra ajánlott fajészetőt; tartályban hordóban vegyesen; amit ő tartályoz azt én hordósan erjesztem majd. Érdekes lesz összehasonlítani ugyanazon területről származó szőlőt ugyanazzal az élesztővel más erjedési körülmények között. Én ezt az élesztőt válaszottam; ami tetszik benne, hogy kihangsúlyozza a fajtajelleget és a hosszú telt kerek ízt ad. Különlegessége hogy jobb az alkoholkihozatala az átlagosnál.
Érdekes ez a terroir típusú élesztő is egyébként.
A hűtéstémát meg nyugodtan :DD - nem védettem le, pláne h. a kollégám ötlete volt; válaszul arra, hogy veszetten kerestem azokat a benzikutakat akik árulnak még zacskós jeget ilyenkor szeptember végén.
BTW: senkinek nincs friss szüreti adata? Sárdonét nem szedtetek valahol? (Tegnap néztünk barátnál Olaszrizlinget: 17 MM hétvégén szedni akar; meglepő egyébként h. nagyon édes érzetű a szem. LEhet a mintavétel volt hibás...)