nájckingdom Creative Commons License 2006.09.28 0 0 9381
A kérdés megér egy misét. A hírben ott rejlett, hogy nagyon megnőtt az utóbbi hónapokban a külföldi kereslet a magyar búza iránt, tehát igazak lehetnek a neten keringő hírek, hogy az utóbbi 7 évből 6-ban kevesebb búza termett globálisan, mint amennyi évente fogy, tehát vészesen lecsökkentek a tartalékok. Továbbá, ha valaki ráér, összesíthetné, hogy az utóbbi 1 évben bejelentett magyar bioüzemanyaggyárak mennyi éves búzamenyiséget lesznek képesek feldolgozni. 3. tényező, hogy az éghajlatváltozás idővel nálunk is csökkentheti a termés mennyiségét. Mindez együtt odavezethet, hogy akár nagyon gyorsan, 1-2 év alatt feleslegessé válhat a "többletbúza" intervenciós felvásárlása hazánkban, mert ilyen átlagos években nemigen lesz. Ez elvileg jó, minek az adófizetők pénzét exportszubvencióra pazarolni, inkább vegyünk a keresleti piacon nyereségesen exportált búzáért olajat, gázt. Ha lesz mit exportálni, mert a hazai bioüzemanyaggyárak is erre az alapanyagra pályáznak, ha nem is kizárólag. A napi 30 dkg búzából (ha jól számoltál) nem jön ki napi 30 gramm kenyér, csómó veszteség lehet a tárolás, liszttéőrlés, kenyérsütés, stb. során, magának a kész kenyérnek is irdatlan része kerül a szemétbe végül. A 30 dkg-ből ténylegesen fogyasztásra kerülő maradék valószínűleg reális. Ettől még igazad van, hogy egy energiaszegény jövőben nem fogunk enyit zabálni, főleg pocsékolni nem, és a mai fogyasztás nem is egészséges. Nemcsak ebből, cukorból, stb. is, főleg a sok átkozott vegyszerből eszünk 100%-al többet a kelleténél. Magam is pozitív változást várok atól, hogy felértékelődik a mezőgazdaság. A föld nem elsősorban spekuláció tárgya lesz (milyen jó TESCO-t lehetne rá építeni...!), hanem a termőképességéért fogjuk megbecsülni, ahogy évezredeken át tették.
Előzmény: krezidiesel (9376)