nájckingdom Creative Commons License 2006.09.27 0 0 9368
Búzahiány alakulhat ki tavasszal
2006. szeptember 27. 9:54
MNO
Búzahiány alakulhat ki hazánkban jövő tavasszal a magyar termény iránti fokozott kereslet miatt.

Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke szerint körülbelül 250-300 ezer tonna búza hiányzik a malmok éves őrlési szükségletéből. A jelentős áremelkedéssel járó világpiaci kereslet alapvetően időjárási okokkal magyarázható.

Az ország kenyérellátásához 1,2 millió tonna búzára van szükség, de néhány malom a magas beszerzési árak miatt elhalasztotta a készletek egy részének a feltöltését. A Gabonaszövetség azt szorgalmazza, hogy az agrártárca tavaszig "tartalékoljon" legalább 200 ezer tonnát a korábban felvásárolt intervenciós gabonából.

Eközben a liszt ára tovább emelkedik. A malmok május óta 10-12 százalékos áremelést értek el, októberben azonban újabb 10 százalék körüli árnövekedésre van szükség.

(Világgazdaság)
-------------------------------------------------------------------

A hír gyors válasz pár héttel korábbi vitánkra, miszerint kialakulhat-e globális élelmiszerhiány az általános erőforrásválság közepette, tekintettel arra, hogy az amúgy is fogyó élelmiszertermelés egyre nagyobb részét igyekszenek most rohamosan átállítani bioüzemanyaggyártásra, a csökkenő olajkitermelés pótlására. Korábbi felvetésem, miszerint: "Ön dönt, Eszik, vagy Vezet!" nem tűnik alaptalannak. Kíváncsi vagyok, lesz-e alapanyag az utóbbi hónapokban nagy felhajtással bejelentett, főleg "eladhatatlan búzafeleslegeink" felhasználására (és az adófizetők pénzének korrupt hivatalnokok és politikusok általi elherdálására!) alapozott bioüzemanyag gyárakba.
Ezek szerint vége a búza exportszubvenciója korának? A piac automatikusan megoldja a kérdést? Én hiszek a piaci mechanizmusban, de ha kevesebb kaja terem majd, mint amennyi az emberiségnek kell, ezt az alapproblémát a piac sem oldja meg, csak annyit tesz, hogy azokhoz irányítja a szűkös készleteket, akik tudnak fizetni, a többi éhendöglik. Persze ez még csak egyetlen kis hír, korlátozott földrajzi területről, meglátjuk az elkövetkező pár évben, hogy valóban globális trend lesz-e. Lester Brown és mások (pl. Kanadai Farmerszövetség, stb.) szerint igen.