Logofet Creative Commons License 2006.09.27 0 0 13170

       Kedves BabaLaci!

 

   Remélem jóllaktál és megnyugodtál. Szóval, nem értünk egyet, de ez nem is baj. Amit a legfontosabbnak tartok abból, amit leírtál, az a következő:

   "Francot volt kötelessége. Ennyi erővel emberek tízezrei kiállhatnának. Költők, professzorok, közgazdászok, tanárok, oktatók, stb."

   Ennek kellene történnie szerintem. Természetesen nem egy hosszúra nyúló felolvasó-év keretében. De megtörténhetne ez különböző médiumokban, szakmai- és civil szervezetek állásfoglalásában, ilyesmiben. Ma ugyanaz az 50-60 ember ismételgeti unalomig ismert mondókáját különböző ügyekről. Ha csak leírva látnád a véleményt, meg tudnád mondani, ki mondta. Ha látod a nevet, le tudod írni a véleményt. Részben ennek is köszönhető az, hogy a táborok véleménye annyira egységes. Szerintem ez nem csak a jobboldalra igaz, bár ők valóban egységesebben zárnak össze.

   Én nem véletlenül használom a Fidesz és -na jó- MSZP-szimpatizáns megnevezéseket, jobb- és baloldali helyett. A Fidesz programja ma inkább baloldali, az Mszp-é pedig inkább jobboldali. Ölég nagy az összevisszaság. Programokban. fejekben. Azt gondolom, mi ketten pl. már beszélgettünk különböző fórumokon pár dologról. Van amiben egyetértünk és van amiben nem. De az baromi furcsa lenne, ha mindenben egyetértenénk vagy mindenben eltérne a véleményünk.

   Ezzel szemben ma az történik, hogy az emberek egy jelentős része azonnal és feltétel nélkül magáévá teszi szeretett vezérei álláspontját. És a "közeli" nyilatkozók, politológusok, párttagok, elemzők, újságírók, szagemberek szintén. A másik oldal pedig azonnal ellenezni kezdi azt. Mindezzel ráadásul megerősítik a hitet Orbánban vagy Gyurcsányban, hogy már megint igazuk volt. Tévedhetetlenek. Öngerjesztő és rendkívül veszélyes folyamat ez.

   Épp ezért, nagyon is fontosnak tartom, hogy az emberek ügyekről pártszimpátiától független véleményt alkossanak, és azt el is mondják. Ki hol tudja. Internetes fórumokon, helyi TV-ben és rádióban, országos médiumokban, kisebb és nagyobb közösségekben, bárhol. Azt is fontosnak tartom, hogy ne hagyjuk a média teljes felosztását. Magyar Nemzet vs. Népszabadság, ATV vs. Hír-Tv, Heti Válasz vs. 168 óra és így tovább. Ugyanis így teljesen elveszik a kontroll. Nem helyes, ha valamelyik politikus nem nyilatkozik bizonyos médiumokban. Megértem, de nem helyeslem. Mert erősíti ezt a kontraproduktív kettészakadást ami ebben az országban -sokak hibájából- kialakult. Érdemes megnézni, milyen nézői hsz-ek vannak a különböző televíziókban. A végletekig elfogultak az egyik irányban.

   Szóval, azt gondolom, ez az egész kettéosztottság -megfűszerezve a kérdezők felkészületlenségével- kizárólag a politikusoknak kedvez. Nem kell érdemi kérdésekkel szembesülniük. Nem kell rá válaszolniuk. Beszédeket tartanak. meggyőződésem, hogy jól működő média mellett a pártok ab start elő sem mertek volna állni ennyire megalapozatlan programokkal, de ha mégis, azokat ízekre szedték volna szakemberek és újságírók. De most például megkérdezte már valaki Orbántól, hogy ha ő soha nem hazudott és nem csapta be a választóit, akkor hogy létezik az, hogy a választási kampányban elköltött pénzek kimutathatóan egy nagyságrenddel meghaladták a törvényben rögzítettet? Ki felelős a kampánypénzek elköltéséért, a pártkassszáért? Ki készítette azt az elszámolást, amely szerint csak a törvényben meghatározott összeget költötték el? Ki hitelesítette aláírásával a beszámolót? Ha egy párt pénzügyeit nem tudja kezelni, hogyan szeretné egy országét? Ma ezek a kérdések nem hangzanak el, és amíg azt gondoljuk, mindenki maradjon a sajátjai között, nem is fognak elhangozni.   

   Baromi hosszú lett, de én is belejöttem az indulatba, és éhes sem vagyok. Ki fog engem megnyugtatni?

Előzmény: Törölt nick (13169)