legard Creative Commons License 2006.09.26 0 0 339
Az aknák megsemmisitése nem véletlenszerüen történt. Azok helyét KB. tudni kellett.

Az afi. örsök a Magyar duna szinte teljes hosszában ki volt épitve. Természetes, hogy a béke állománnyal ezt a feladatot nagyon nehéz-szinte lehetetlen lett volna végrehyjtani ezzel az állománnyal csak gyakorlaton és rövid szakaszokon lehetett gyakoroltatni.

Ezeket az örsöket vagy afi. megfigyelőket 5-8 Km-es szakaszokra telepitették. Olyan helyekre ahonnan ezt a távolságot jól belátták hegy és völgy irányba egyaránt.
Tudva levő, hogy a telepitése az aknáknak általában légi eszközröl történt. Repülőgépről később helikopterről. A telepités alacsonyan szálló légiájármüről történt, ennek az észlelésekor az afi ügyeletes figyelője követte és a csobbanás irányát gyorsan két pálcával megjelölte. Később ez a pálca módszer már kiegészült egy szögmérővel. Ez után már csak az volt a feladat, hogy a parancsnokságnak jelentse.
Élelmezésükről természetesen az osztályparancsnokság gondoskodott,

Aknásznaszád szállitotta minden őrsnek a reggelit, ebédet,vacsorát. Ha túl nagy távolságban voltak ezek az őrsök, előfordult, hogy az ebédet csak másnap reggel kapták meg. Akkor bizony elő a pecabotot és ha siker volt sült halat ebédeltek.

Ja!! Még elfelejtettem, hogy minden örs rendelkezett egy ladikkal, amivel kimentek és az akna helyét kibójázták.

Előzmény: st_patrick (334)