flash3 Creative Commons License 2006.09.25 0 0 1182

Az Orion-elmélet valóbvan lerágott csont már, nem csak fórumokon, de a különböző olvasmányokból is. Ennek ellenére én tényleg elfogadhatónak, néhol lenyűgözőnek találom. legalábbis egyes elemit, mint

 

ad1 amire már Bauval előtt rámutattak, a királykamra déli járatának Orion (pontosabban az öv Alnitak csillaga) felé mutatása a Piramisok korában az i.e. 2500-as esztendők körül.

ad2 Bauval elvitathatalan meglátása, az Orion öv csillagai és a 3 gízai piramis közti összefüggés (egyelőre a Szfinx és az i.e. 10 500 nélkül...)

ad3 az, hogy  az i.e. 10 500 körül egy hihetetlen, egyedülálló ég-föld egyezés volt megfigyelhető Gízában, amininek hiba lenne csakúgy hátat fordítani. Én visszafogottan úgy fogalmaznék, "valami" történhetett akkor Gízában...

 

Az elmélet hiányosságait és tévedésit nagyon alaposan tárta fel Kiran, ezúton is gratulálok észrevételeidhez!

 

Amit nem értek, az az, hogy esetleg miért nem lehet elfogadható a "földi" Nílus és a Tejút közti egyezés, és a gízai 3 piramis és az Orion öv csillagainak ezekhez képest való elhelyezkedése?

Abból indulok ki, hogy az ókori egyiptomiak felnéztek az éjszakai égboltra, és láttak egy fehér hosszú csillagsávot, ami kettéválasztotta az égi birodalmat pontosan úgy, ahogy a Nílus teszi idelent. A Tejúttól nyugatra 3 fényes csillag tündököl, amelyek köré idővel vallásos elképzelések társultak, először mint az éves életet adó áradás előfutára, aztán mint az ilyen jellegű újjászületés isteneként Ozirisz égi megfelelője, birodalma. Ozirisz idővel betöltötte a halál és a feltámadás isteni szerepét is, a mindenkori halott fáraó megfelelőjét, és így az óegyiptomi túlvilág, a Duat urának szerepét. Ezért Ozirrisz Duat-ját hihető és logikus módon társították Orionnal. Mivel a piramisok és a gízai nekropolisz egésze a fáraó újjászületését és csillagsorsát volt hivatott szolgálni ha minden igaz, ezért helytállónak tűnik, hogy az eget akarták leképezni ilyen formában, és ebben benne kell hogy legyen a Nílus és a tejút közti egyezés is. Én ezt ezért tartom elfogadhatónak, ez a gondolatmenetem.

 

A csillagok fényerejével kapcsolatos észrevétellel is egyet tudok érteni, teljesen helytálló a modern fizika adataival, de nem tudom, hogy az egyiptomiaknak szabad szemmel is ennyire látható volt-e ez.

 

És végezetül ami tényleg nem értelmezhető Bauval elméletében, az az Orion csillagkép többi csillagának megfeleltetése a többi földi piramissal, ez szabad szemmel is látható, itt tényleg nem érteni mire alapozta ezt Bauval. Az merült fel bennem, pusztán paraszti ésszel, hogy lhet, hogy ilyen tervük is volt a piramisépítőknek, csak ezen csillagok és földi pontok között jóval nagyobb a távolság itt is ott is, a "Nílusokhoz" mérten is, így ezt esetleg nehezebb volt besaccolniuk mint az övcsillagokat gizánál? Tisztában vagyok vele, hogy ezzel az egyiptomiak kiváló mérnöki és földmérői ismereteik ellen kérdeztem, csak ártalmatlan felvetés.. Csak mert maga az alapkoncepció, högy az egész 4. dinasztia építkezési terve az ég egy régiójának leképeződését célozta meg, nagyon jól hangzott először...

 

Hát ennyi lett volna Orionról meg Gizáról, én is lerágtam a csontot...:)

A felvetett kérdéseimre és gondolatmenetemre szívesen veszem a válszt esetleg helyesbítést mindenkitől!

Üdv!