kívül a magyarázat Creative Commons License 2006.09.25 0 0 13155
                                        Huhogni muszáj

 

 

Valamivel több, mint egy éve történt: azt mondtam ebben a rovatban, hogy az FTC-Ajax meccsen agyament eszdéeszes parlamenti képviselők is huhogtak az Üllői úti pálya lelátóján, mégpedig vérnáci barmokkal együtt huhogva. Hozzátettem: Megyesi Gusztáv később a Kossuth-adón egészen prosztó módon támadta a rasszizmus ellen tiltakozó Luis van Gaal edzőt, illetve egy publicisztikában megfogalmazta a lelátói huhogás apoteózisát is.

Ezt mondtam, s amivel sikerült fölkeltenem Triste érdeklődését (mással se):

 

Triste válasz | megnéz | könyvjelző 2005.07.29 16:19:56 (9378)

Elképzelni nem tudom, kik huhoghattak az SZDSZ parlamenti frakciójának tagjai közül. Kuncze Gábor, Pető Iván, Mécs Imre, Magyar Bálint avagy Eörsi Mátyás?

Farkasházy egyik írásában emlegette a huhogást, a legkevésbé sem úgy, mintha tetszene neki, sőt. Én is nagyon kíváncsi lennék legalább egy bizonyító erejű részletre Megyesi írásából.

 

*

 

Az alábbi hozzászólásaiban pedig nagyjából ezt variálgatja. Hol rövidebben, hol hosszabban, hol nagyon hosszan, miként Triste tárgyi hozzászólásainak listája is iszonyú hosszú, tehát ezért nem „linkelek”, csak (a hsz.-számokkal) jelzem a hozzászóló szívósságát, állhatatosságát:

 

(9471) (9516) (9522) (9532) (9547) (9634) (9639) (9654) (9693) (9747) (9766) (9796) (9807) (9833) Összesen 14 db hozzászólás.

 

Itt viszont érdekes a szöveg is:

 

Triste válasz | megnéz | könyvjelző 2005.08.04 14:41:22 (9847)

Súlyos tévedésben vagy. Nem tartom kizártnak, hogy egynémely eszdéeszes honatya huhogott. Tehát ezen nemhogy életem végéig nem, de ebben a pillantban sem rágódom. Engem tényleg érdekelnek a nevek, még akkor is, ha ez ismét  válogatott szidalmakat és minősítéseket vált ki belőled.

Előzmény: (9843)

 

Vagyis Triste valószínűleg utánanézett a történteknek, kiderítette, hogy szabaddemokrata képviselők valóban huhogtak a meccsen, így ekkor már csupán azt forszírozta, hogy írjam le a neveket, hanem kifejezetten követelte: állítsak föl a huhogókról egy „listát”. További hozzászólásai:

 

(9902) (9977) (10068) (10071) (10114)

 

Aztán ugyanez egy másik rovatban:

 

Triste válasz | megnéz | könyvjelző 2005.09.28 11:22:09 (1065)

[…]

Előzmény: (1064)

 

És itt is érdekes a szöveg:

 

Triste válasz | megnéz | könyvjelző 2005.09.29 10:27:25 (1094)

Az nem hit kérdése, hogy Megyesitől nem jelent meg publicisztika - sőt, semminemű más iromány - Huhogni jó címmel. Ez tény kérdése. 

Előzmény: (1069)

 

Triste válasz | megnéz | könyvjelző 2005.10.03 20:49:51 (1227)

[…]

Előzmény: tavir (1225)

 

Triste válasz | megnéz | könyvjelző 2005.10.03 22:43:05 (1240)

Még mindig nem értesz egészen jól, de ez már tényleg csak nüansz: Megyesi nemhogy a 168 órába, de semelyik lapba sem írt publicisztikát Huhogni jó címmel.

Előzmény: (1235)

 

 

Vagyis Triste nyomozott. Fölkurkászta az összes Magyarországon megjelent sajtóorgánumot, s kiderítette, hogy „Megyesi… semelyik lapba sem írt publicisztikát Huhogni jó címmel”.

 

Ekkor én azt tanácsoltam: hívja föl a szerzőt, és kérdezze meg tőle, hogy hol, mikor s milyen címmel jelent meg az írás, kérdezze meg magától Megyesitől, ha annyira bizsergeti az érdeklődését a lelátói huhogás liberális apoteózisa, mert én nem fogok a kedvéért fölmászni a padlásra, s ott különféle kihajított, szar újságcikkek után kotorászni.

 

Azóta Triste hallgat. Nyilván beszélt Megyesivel, elolvasta az ominózus írást, és megnyugodott tőle.

 

Tehát még egyszer: én azt állítottam annak idején, hogy a liberális párttagkönyv nem jelent védőoltást a baromság ellen. Még eszdéeszes honatya is huhoghat a lelátón (jobb esetben ordít, mint az állat), ha elborítja agyát a labdarúgási baszdüh (egész pontosan: a tömegérzületből plusz a győzelem lehetőségéből fakadó őrület). És ugyanez vonatkozik az amúgy tehetséges Megyesi Gusztávra is.

 

Végül ismét utalok Triste azon hozzászólására (9847), melyben követeli, hogy írjak neveket, írjam le az eszdéeszes huhogók neveit, ugyanis csak a „lista” bizonyíthatná, hogy „a liberális párttagkönyv nem jelent védőoltást a baromság ellen”.

 

Jó. Akkor most mondok egy nevet (a sok közül): Hajós András. Ő, kérem tisztelettel, speciel a tévében „huhogott”, mégpedig vérnáci pályatársai között, mindenki látta, nevének közlésével nem követek el indiszkréciót.

 

Hajós nem elemzett, hanem expressis verbis „huhogott”. Miként Megyesiék a Fradi-pályán. Vagyis a „huhogásának” nem volt értelme, mint ahogyan a „huhogásnak” általában nincs értelme, az ti. indulatilag van megalapozva. Megyesi, Farkasházy és a többi (anonim) eszdéeszes szurkoló is igen fontos tényezőnek érezte magát a nézőtéren, nekik ott funkciójuk volt ugyebár. Nekik fontosságtudatuk volt, a kivívandó győzelem részvényeseiként ordítottak a lelátón. És ugyanez az érzés motiválta Hajós Andrást is. Elmagyarázta a tévében (a Heti Hetesben): azért ment el a nácik közé „huhogni”, mert ő közéleti tényező, így az ő szavának súlya van, neki úgymond „nemcsak joga, de kötelessége is a megszólalás”. Ezt mondta: kötelessége.

 

Kérem, sporttörténeti tény: a Fradit egyszerűen szarrá verték annak idején, hiába huhogott a pálya körül számos eszdéeszes honatya az ausvicozó barmokkal szinkronban. Igen. Hajós kötelességtudó „megszólalása” pedig még ennyit sem ér. Ez a beteglelkű ember azt hiszi, hogy ha ő elmondott már a gagyitévében három jobb és két gyöngébb poént (lehet, hogy más az arány, nem tudom), akkor ettől néki nemcsak joga, hanem egyenesen kötelessége kiegyenlítő szerepet játszani a nemzet testében, méghozzá úgy, hogy egy náci orgánumban olyasmiről dumál, amihez láthatóan nem ért.

 

Félreértés ne essék, én is azt mondom: joga van hozzá. Na de azt hinni, hogy ez a jog kötelesség is egyben, hát ez szerintem már kezelendő érzemény, még egy előadóművész (hivatásos exhibicionista) esetében is.

 

Egyébként pedig vannak még „huhogók” az SZDSZ oldalán bőven. Általában futballrangadókon, politikai-közéleti derbiken bomlik ki belőlük a huhogás rendesen.

 

Soroljam őket?