Neva_07 Creative Commons License 2006.09.25 0 0 4214

Én is csatlakoznék az előttem szólókhoz! Nagyon köszönöm a meghívást a hétvégi találkozóra és örülök, hogy személyesen is megismerkedhettem veletek!! UV_59 külön köszönöm a kellemes vendéglátást!!

Más. Nem hivatalosan, teljesen informatív jelleggel megeresztettem néhány telefont északi szomszédaink felé, hogy mi a helyzet a 2003-ban kivont Nyeva technikával. Előzetesen azt a választ kaptam, hogy összezúzva biztosan nincs!! Talán, ha komolyra fordulna a dolog, hivatalosan is lehetne érdeklődni, ha más ügyben nem is egy ajánlatkérést megérne a dolog. Meglepődtem az információn, miszerint úgy néz ki, hogy egy volt osztálytársam felel a kivont technika tárolásáért!!

Más. Igen, az RKU-ban lévő 30kW-os aggregátor a Nyevánál elég volt az UNK és az UNV életben tartására. nem akarok butaságot állítani, de valahogy úgy emlékszem, hogy az RKU-ban lévő motor kétütemű volt. Arra viszont emlékszem, hogy érdekes jellegzetes kétütemű hangja volt.

A hálózatról aggregátorra történő szinkronizálást rendszeresen gyakoroltuk. Volt valakinek közületek személyes tapasztalata azzal, amikor az aggregátor megfelelő működtetése után az átkapcsolás nem a megfelelő fázisban történt, hanem pont az ellenkező fázisban lett rákapcsolva az aggregátor még mielőtt a hálózatot kiiktattuk volna. Én egyszer tapasztaltam a dolgot, és elég ijesztő volt az egész. Utána az RKU technikussal egyetemben osztogattuk is rendesen a lecseszéseket! (én az RKU technikus felé, ő pedig tovább a vétkes felé :-)))

Az egész alapja ugye az volt, hogy adott volt a hálózati 220/50 feszültség. Felpörgettük az 5E96A aggregátort ami egyelőre csak "üresbe", de szintén generált egy 220/50-et. Az átállás lényege az volt, hogy a hálózati feszültséggel az általunk generált 220/50-et szinkronba kellett hozni, és utána a hálózati feszültséget simán ki lehetett kapcsolni anélkül, hogy a kabinokban dolgozók (harcolók) bármit is észleltek volna.

No de volt ám egy kis buktatója a dolognak. Mégpedig az, hogyha az általunk generált 220/50-et pont a hálózati 50Hz színuszgörbéjének ellentétéjére hangoltuk rá a több tonnás aggregátor szinte ugrálni kezdett, szép kis hanghatásokkal kísérve. Persze mindenféle hangok jöttek a fő hálózati tápszekrésny felől is!! Azt, hogy ez az eset ne fordulhason elő az RKU-ból a "nagy" aggregátort működtető panelen egy fehér izzó pulzálása jelezte, hogy a két 50-es frekvencia milyen fázisban van egymáshoz viszonyítva. Tehát az izzó szép lassan max. intenzitásra izzott, majd elkezdett kialudni. Az aggregátort az izzó "sötét állapotában" lehetett "szinkronizálni" és a hálózati tápot lekapcsolni. Ezt a dolgot az RKU technikusainak, sorállományú katonáinak kutya kötelessége volt ismerni. Még azoknak is akik netán úgy kerültek az RKU kezelői beosztásba, hogy a villamosságról nem sok mindent hallottak. Tehát könnyen be lehetett tanítani a dolgot: izzó kialszik, megnyomni ezt és ezt a gombot stb..