Törölt nick Creative Commons License 2006.09.24 0 0 1160
Azt hiszem, hogy tegyük egyértelművé, hogy a Bauval-Hancock elmélet 3 lényeges, de különböző motívumokból áll (kissé elnagyolva):

 

1.)  Azt a tényt, hogy a gízai építményeket létrehozó egyiptomi civilizáció értette a tavaszpontnak az állatöveken történő periodikus elmozdulását, ékesen bizonyítja a Szfinx Kr.e. 10500-as időpontban az Oroszlán csillagképhez történő tájolása (napéjegyenlőségi kelése).

 

 

 

2.) a gízai nekropoliszban a Szfinx, a három Nagy Piramis, a töltésutak és akapcsolódó építmények egyetlen asztronómiai ábrába illeszkednek, és ez pontosan leképezi az égboltot, amilyennek azt Gízában Kr.e. 10500-ban láthatták. Unász fáraó gúlájában található piramisszövegek is utalnak arra, hogy az égben is folyik Nílus (a Tejút megfelelője).

 

3.)  a gízai piramisok elrendezése megfelel (pár fok eltéréssel) az Orion csillagkép K.e. 10500-ban érvényes pozíciójának.

 

A Kr.e. 10500 csillagos égboltjáról készített számítógépes rekonstrukciók bizonyítják a tökéletes ég-föld egyezőségeket.

 

Ezeket támasztják alá a királynő kamrájából futó csillagkürtőknek a Szíriusz csillagképhez (Ízisz istennő megfelelője), és a király kamrájából az Orion csillagképhez (Ozirisz isten megfelelője) történt betájolása (ez utóbbi valóban 4500 éves konstellációra utal, s ennek ellenpontja, de nem kizárója a Kr.e. 10500!).

 

"Miközben az Orion csillagkép övének három csillaga átszelte a délkört Giza-nál, nem egészen egyenes vonalban álltak a déli égvolton. Az alsó két csillag, az Al Niitak és az Al Niilam tökéletes átlót alkottak, ám a harmadik csillag, a Mintaka kilógott a megfigyelő szempontjából balra, tehát kelet felé. Pontosan ilyen tervrajz alapján épült a három rejtélyes Piramis a Giza-i fennsíkon. A nekropolisz magaslati képén tehát a Nagy Piramis az Al Niitak helye, a második Piramis az Al Niilam helye, és a kis piramis a kilógó Mintaka helyét jelzi. Bármennyire is furcsa ezzel a nézettel nagyon sok csillagász és matematikus is egyetértett, egészen addig, amíg a nyilvánosság elé nem kellet állni a nézeteikkel. Akkor azonban visszavonulót fújta, ugyanis ismerték a szokatlan nézeteket vallók keserves sorsát."   Robert Bauval – Orion rejtély

Előzmény: bélla (1159)