Törölt nick Creative Commons License 2006.09.24 0 0 9332
Nem a sok ágyú hanem a jobb ágyú (gépfegyver, stb).

Erősen leegyszerűsíted a dolgokat. A minőségi fölényt bizonyos határok között mindigis tudta ellensúlyozni a mennyiségi fölény (szélsőséges példa: egy atomrakéta kezelőszemélyzettel vs. egymillió katona -> az egymillió katona fog győzni), a túlságosan nagy minőségi fölényt pedig nem.

Szóval túlságosan két szélsőségben gondolkodsz (kétmillió faszi kalasnyikovval vs. húszezer hiperelit zsoldos hájtek helikopterekkel, multirole vadászgépekkel, csúcs MBT-kkel stb.), a helyes megoldás valszeg a kettő között van. És bizonyos határok között igenis érdemes lehet kiváltani a minőséget mennyiséggel (már írtam az okokat, a sok kalasnyikovot a hazai ipar legyártja, a hájtek cucc nagy része meg import, továbbá a sorkatona részben maga viseli hadviselésének költségét, a készenléti díjat stb., profi hadsereg esetén meg az állam viseli ezeket a költségeket is). Más kérdés, hogy itt és most Magyarországon érdemes lenne-e visszaállítani a sorkatonaságot. Nekem az a véleményem, hogy amíg a GDP 3%-át el nem éri a katonai költségvetés, addig biztos hogy sokkal értelmesebben is el lehet költeni a kevés honvédelemre szánt pénzt, a sorkatonaság ilyen körülmények között luxus. Ha már a GDP 5%-át költenénk hadseregre, akkor viszont szerintem az újabb és újabb hájtek lenne luxus, és érdemesebb lenne a sorkatonaság.

Gerillaháború:

- a gerillák többnyire szélsőségesen rosszul képzettek (újabb érv a sorkatonaság mellett: Svájcban pl. ha valaki el is foglalná az országot, mivel a (férfi)lakosság nagy része képzett katona és még fegyvere is van otthon, feltehetően azonnal gerillaháború kezdődne. Ugyanez Magyarországon pl. nem várható, és nem csak a földrajzi nehézségek miatt. Nálunk iraki stílusú "városi gerillák" se lennének.)

- az amerikaiak most se vigyáznak annyira a civilekre, mint azt gondolod, iraki segédcsapataik pedig semennyire se vigyáznak senkire (egyes feltevések szerint a kínzás a mostani síita kormány börtöneiben elterjedtebb gyakorlat, mint Szaddám idején volt, a síiták rendszeresen indítanak büntetőexpedíciókat a szunnita területekre stb.)

- ha sok katonád van, a gerillák alig tudják kialakítani a helyi erőfölényt, ha véletlen gerillákra bukkansz, sokkal könnyebb helyi erőkből gyorsan összeszervezni egy ellenakciót, stb.

Nem véletlen, hogy a jugoszláviai hegyivadászok kivételével a második világháborúban is a németek mindig másod-, harmadrendű csapatokat vetettek be a gerillák ellen. Gerillák ellen se túl jó felszerelés, se túl jó kiképzés nem kell.
Előzmény: lcoder (9330)