frett Creative Commons License 2006.09.21 0 0 topiknyitó

Az osztrák szociáldemokraták egyik képviselőjelöltje cáfolta, hogy egykori cége pénzt adományozott az MSZP-nek. Alexander Zach azt viszont elismerte, hogy az SZDSZ 150-200 ezer eurónyi (kb. 54,5 millió forintnyi) adományt kapott.

 

if(!window.goAdverticum)document.write(''); if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(28957); on error resume next ShockMode = (IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.8"))) Sub banner_106380_FSCommand(ByVal command, ByVal args) call banner_106380_DoFSCommand(command, args) end sub

Alexander Zachnak, az októberi parlamenti választásokon az SPÖ egyik képviselőjelöltjének cáfolata a Die Presse című osztrák napilapban jelent meg.

A konzervatív újság arról adott hírt, hogy Hans-Peter Martin független képviselőjelölt azzal a váddal állt elő, amely szerint Zach képviselőjelölt 2004-ben a Strabag építőipari konszerntől kapott jutalékot továbbutalta a Magyar Szocialista Pártnak.

Az M5-ös autópálya építésével kapcsolatos 15,2 millió euróról van szó, amelyet Zach cégén, az Eurocontacton keresztül fizettek ki - állítja Martin.

"A magyar demokrácia támogatása érdekében"

A Die Presse szerint a Strabag elismerte, hogy a 15 millió eurós jutalékot ötéves időszak alatt végzett tervezői, szakértői és akvizíciós tevékenységért fizette ki az Eurocontactnak.

Hans-Peter Haselsteinernek, az építőipari cég tulajdonosának a kifejezett kívánsága pedig az volt, hogy az Eurocontact a honoráriumának egy részét "a magyarországi politikai demokrácia támogatása érdekében pártközeli egyesületeknek és intézményeknek adományozza".

A Strabag szóvivője szerint nem lehet tudni, hogy mekkora összeget kapott a magyar címzett.

Az SZDSZ "150-200 ezer euró adományt kapott"

Zach az osztrák lapnak elmondta, hogy az MSZP nem kapott adományt, abból csak az SZDSZ részesült, és az is csupán 150-200 ezer euró közötti nagyságrendben.

A képviselőjelölt, aki 2005 végéig az Eurocontact egyik társtulajdonosa és ügyvezetője volt, semmi közelebbit nem tud, mert nem volt részese az ügyletnek.

Az Index értesülései szerint az SZDSZ 2004-es gazdálkodásáról készített számvevőszéki jelentés szerint a pártnak 2004-ben 136,977 millió forintnyi adományból és egyéb hozzájárulásból származó bevétele volt.

A jelentés leszögezi: a párt "névtelen vagyoni hozzájárulást nem fogadott el".

"Az SZDSZ honlapján ugyanakkor az Eurocontact szóra nem kaptunk találatot, a Strabag nevére is csak két, sztrádaépítéssel kapcsolatos hírt" - olvasható a hírportál írásában.

Megbízások a Strabagnak

A Strabag 2004-ben nagyon jó évet zárt az autópálya-építésekre kiírt tendereken.

Ők építhették az M5-ös és a 4-es főút közötti M0-s 13 kilométeres szakaszát 33,8 milliárd forintért, valamint 68,7 milliárd forintos ajánlattal megnyerték az M35-ös Görbeháza és Debrecen közötti 36 kilométeres szakaszára kiírt tendert is.

 

A cég a Hídépítővel párban tagja az M7-es Zamárdi és Balatonszárszó közötti szakaszát - benne a köröshegyi völgyhidat is - építő konzorciumnak, ezt a munkát 74 milliárd forintért végzik el.


Ugyancsak a Hídépítővel karöltve építik 62 milliárd forintért az M0-ás északi Duna hídját, vagyis csak 2004-ben 238,5 milliárd forintnyi állami megrendelést nyert el (részben konzorciumban).

 

Emellett az M5-ös Szeged-Röszke közötti szakaszát is a Strabag építhette, igaz, erről nem Nemzeti Autópálya Rt., hanem az Alföldi Koncessziós Autópálya Rt. döntött.

 

http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-73549