ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.21 0 0 9297

 

magyar változat:

 

Rendkívül gyorsan fogy a sarki jég - nagyok a kockázatok

http://idojaras.origo.hu/20060915rendkivul.html

 

Amerikai kutatók megfigyelése alapján az északi sarki állandó jégtakaró hirtelen nagymértékben megfogyatkozott. Ebben az erős melegedés mellett a szélnek is szerepe volt. A kutatás vezetője szerint további megerősítő vizsgálatokra van szükség.

 

A NASA műholdas megfigyelései alapján 2004 és 2005 között a Jeges-tenger állandó jégtakarója 17 százalékkal zsugorodott. Ha csak a tenger keleti medencéjét nézzük, a csökkenés mértéke eléri az 50 százalékot.

 

A korábbi állandó jégtakaró 720 ezer négyzetkilométerrel, azaz mintegy nyolc Magyarországnyi területtel lett kisebb. Emellett az állandó jég 3 métert meghaladó jellemző vastagsága egyetlen télen 0,2-2 méter vastagra csökkent, ami így sokkal jobban ki van téve a nyári olvadás veszélyének.

 

A megfigyelések szerint nem csak a jégtakaró olvadásáról, hanem elmozdulásáról is szó van. Az átrendeződés a kutatók véleménye szerint a szelek hatására történt. A Jeges-tenger keleti medencéjéből a nyugatiba sodródtak át a jégtáblák, a legnagyobb mozgás Norvégia és a Spitzbergák között ment végbe.

 

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a további jégtakaró-csökkenés növelheti a nyáron szabaddá váló víztömeg hőmérsékletét, ami tovább késlelteti a téli jégképződést. Ezzel egy láncreakció indulhat el, és a jégtakaró csökkenése esetleg megállíthatatlanná válik.

 

...

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9291)