szysssz Creative Commons License 2006.09.19 0 0 9

Céklát egyszerre 2,5 kg-ot főzök meg kuktában  (3 l-es üvegnyi adag). Hámozás után lereszelem nagylyukú reszelőn. Megszórom örölt köménymaggal és frissen reszelt tormával, jól összekeverem. Felöntöm ecetes vízzel - cukor már egy nap alatt ázik ki a céklából annyi, amennyi szükséges. Üvegbe gyömöszkélem és lefedve a hűtőbe teszem - sokáig eláll tartósítószer nélkül is.

Megjegyzem, hogy a szeletelt (főleg, ha van díszítő késed, ami hullámos vágási felületet ad) jobban mutat, de íze a reszeltnek nálam jobb.

Különleges ízhatású cékla: a lereszelt céklához nagyon apróra vágott vöröshagymát keverek, felöntöm ecetes vízzel és be a hűtőbe. Más fűszer nem kell bele. Legalább 1-2 napig érlelem.

Előzmény: buttha (8)